website statistics
Jump to content

Квалификационо пролеће 2024. Road to Paris 2024


 Share

Recommended Posts

On 5/11/2024 at 8:18 PM, pedja789 said:

Трећа медаља на ЕП у теквондоу, Александра Перишић - бронза.

 

У Поречу на Трофеју Јадрана (рвање GR и WW, U20), неколико лепих резултата. Милица Секуловић освојила злато и успут победила девојку која је била кадетска шампионка Европе. Андрија Михајловић освојио сребро, Милош Перовић бронзу. Било је још доста наших, али нисам стигао све да испратим, вероватно је било и још медаља.

 

Без резултата нема финансирања, а без тога ни домаћи таленти немају много шансе. Причао је једном Штефанек да је медаља коју је освојио Максимовић 2011. или 2012. на ЕП спасила српско рвање.

 

Један од већих разлога за то што нема резултата без странца је то што скоро све земље узимају странце. У време неких великих успеха југословенског рвања, имао си једног из СССР-а по категорији, данас их имаш у свакој категорији по 10ак који представљају своје државе и још толико легионара. Прошле године на СП у Београду више од половине медаља у FS (22/40) су освојили рвачи из бившег СССР-а, у GR 19/40, годину дана раније 16/40 у FS, 21/40 у GR, а Русија и Белорусија нису ни учествовале.

Да ли смо могли да узмемо боље странце? Можда у по некој категорији, али генерално мислим да су бирали добро.

Да ли смо из постојеће домаће базе могли да извучемо више конкурентних рвача? Баш тешко, чак и ова неколицина коју тренутно имамо пркоси логици. Рвање је слабо раширен спорт у Србији и база је јако мала, ако изузмемо Војводину и Београд, остатак има једноцифрен број клубова.

Да ли та база има потенцијал да буде већа? Наравно да има, али то захтева много рада и улагања који не би донели одмах резултате, а овде се живи од данас до сутра. Видиш да неки нису сигурни ни да ли ће нас бити за 4 године.

U sustini, saglasan sam sa svime sto si rekao.

Mada je tacno i to da rvanje kod nas jeste sport koji je imao jaku bazu jos prije 1992, imali smo predstavnike u dosta kategorija, istina samo u GR stilom. Taj broj je bio konstantan i do 1988 smo imali 4-6 boraca na OI koji su iz Srbije. 1992 smo imali, ako se dobro sjecam, predstavnike u svim kategorijama. Rvanje je tada bio jako popularan sport, RTS je prenosio uzivo brojna takmicenja, vrlo se dobro sjecam Gedzinog memorijala koji sam gledao u Crnoj Gori. Pajo Ivosevic i Kasum su bili ozbiljno popularni za tako neeksponirani sport. A onda potpuno zatisje. Ko zna sta sve nije uticalo na taj pad u popularnosti. Ali rvanje nije izgubilo bazu. Posto sam i sam dosao iz borilackih sportova, vrlo dobro znam koliko se rvanje zilavo bori. Dosta momaka je pocelo sa rvanjem zbog MMA. Kasum je trenirao neke MMA borce. Osnovali su se i klubovi za slobodni stil, zena takodje ima dosta. 

Problem je, po mom misljenju, visedimenzionalan.

Mi nemamo previse dobrih mladih trenera. Dokmanac je institucija ali on je ipak stara garda. Dobrev je zato i doveden, da promijeni stil, donekle je to i uspio ali ne sasvim. Trebaju nam moderniji treneri, za pocetak. Tehnika se mijenja iz godine u godinu, nasi to ne mogu da isprate. A kad dodamo i mijenjanje pravila za svaki ciklus... Pa nasi treneri jos nisu naucili taktiku da se izbjegne poraz na poslednji poen. Vidis i sam ogromnu razliku u tehnici brace Nemes i recimo Tibilova ili Komarova.

Rigorozniji skrining je pod broj dva. Borisu Petrusicu svaka cast ali necija je ozbiljna greska da je on jos u timu. On naprosto nema potreban kvalitet za ovaj nivo, limitiran je u svakom mogucem pogledu. Kretanje, drzanje glave, kompletna tehnika, odbrana. A i dalje ga smatraju "mladim". To je izjava Sabica od juce. Poredjenja radi, Riza Kajalp je do 26 godine imao 2 olimpijske medalje, po 5 medalja sa EP i SP, dok Petrusic nikada nije ni prosao 1 borbu. Njegov primjer je znak da savez ipak luta, nema jasnu viziju, zato se i okrecu strancima. Boris bi odavno vec bio eliminisan iz reprezentacije u nekoj ozbiljnoj zemlji. 

Vrlo bi korisno bilo i da rvanje postane bazicni skolski sport. Uz dzudo, rvanje je vrhunski odbrambeni sport, povrede nisu preceste na tom osnovnom nivou a dao bi ogromnu bazu za dalji rad. Tako Kinezi rade sa vecinom svojih sportova. 

Popularisanje preko nacionalnih emitera, masovnih medija bi znacajno pomoglo. Pogotovo u kontekstu MMA.

Razlicite dotacije i stipendije savezu i pojedincima...

5 boraca je lijep uspjeh, skidam kapu, jedino me malo brine sto su ovo iznijeli stranci. Zato i napisah sve ovo.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Проблеми и изазови су свакако комплекснији од онога што ја овако са стране могу да приметим.

 

Та 1992. је година почетка опадања рвања код нас (у смислу резултата) баш због онога што сам писао, то су последње Игре на којима су спортисти СССР-а наступали заједно. Од тада је значајно теже остварити велики резултат у рвању, заправо у свим олимпијским борилачким спортовима, али у рвању посебно.

 

Слаба медијска покривеност је проблем који у Србији немају можда 2 или 3 спорта. Тај проблем се тешко решава, јер је и интересовање публике слабо. Ја нисам био ни рођен, па не знам како је било некад, али данас је интересовање скоро па непостојеће. Имали смо у претходних пар година у Београду неколико великих такмичења у борилачким спортовима, сва су преношена на ТВ, каква је била гледаност не знам, али је посета у халама била никаква. Прошле године на СП у рвању, у Арени је било више Иранаца него Срба, а за Србе је био бесплатан улаз. Како заинтересовати Србе за рвање - немам појма, али знам да се на томе и не ради, барем не у Рвачком савезу.

 

Што се тиче школског спорта, то је још дубљи проблем, али да се задржимо на рвању, вратио бих се на слабу географску покривеност тог спорта у Србији. Од места у којем сам ја одрастао најближи рвачки клуб, а самим тим и најближи тренер рвања, је удаљен неких 60ак километара и тај клуб је једини у кругу од 150км. Слично је у 2/3 Централне Србије, самим тим је у тим крајевима немогуће убацити рвање у школе. С друге стране, у Војводини чини ми се свако село има рвачки клуб. Што се тиче џудоа, ситуација је драстично боља у односу на рвање, а то је само један од разлога што тај спорт има далеко бољу перспективу код нас.

 

Што се тиче Петрушића, вероватно је логика та да и није нека штета, јер смо у осталим категоријама попуњени, па не заузима никоме место. Е сад, питање је зашто ту нисмо тражили странца, већ у 67 где нам се такмичи тренутно најбољи домаћи рвач.

 

5 hours ago, ChandlerMne said:

Osnovali su se i klubovi za slobodni stil, zena takodje ima dosta.

Овде се не бих сложио за женско рвање. Јесте томе последњих година дата нека пажња и резултати тога су видљиви, али је то још увек занемарен део српског рвања. На државно првенство изађе једва 15ак такмичарки, од којих је најмање трећина дошло са џудоа. При том, просек година је испод 20, јер када дође време за сениорска такмичења, дође и време да се размишља о егзистенцији, а рвање им ту не пружа скоро никакве опције. Ана Фабиан чини ми се да дуже од годину дана није изашла на такмичење, питање да ли се још увек бави рвањем, а девојка има европску медаљу.

 

37 minutes ago, ChandlerMne said:

Jadni i zalosni veslacki savez. Debilizam bez granica koji godinama demonstriraju, za ovaj ciklus se multiplicirao.

https://www.zurnal.rs/scc/clanak/184093/miks/veslanje/partizan-udario-na-savez

Не разумем како се дође у ову ситуацију у оваквом спорту. Прилично је лако утврдити ко је бржи и ту нема никаквих других фактора попут стилског усклађивања према противнику или искуства или било чега што би могло да се узму у обзир у неком другом спорту.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Sjutra pocinju evropske kvalifikacije u stonom tenisu.

Pocinje se od grupne faze, ne bi trebalo da bude problema. 

Lupulesku je preko plasmana jako blizu kvoti, bez obzira na rezultat iz Sarajeva.

Edited by ChandlerMne
Link to comment
Share on other sites

Sutra je i nastup Staše Gejo u Šangaju na prvom od 2 takmičenja za tu olimpijsku seriju, u suštini kvalifikacije za OI takođe. U pola 5 su kvalifikacije za Bolder koji je njena jača disciplina. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, nenad said:

Sutra je i nastup Staše Gejo u Šangaju na prvom od 2 takmičenja za tu olimpijsku seriju, u suštini kvalifikacije za OI takođe. U pola 5 su kvalifikacije za Bolder koji je njena jača disciplina. 

Sta uopste treba za kvotu?

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, nenad said:

Treba da bude ukupno u mislim prvih 10 posle drugog dela serije koji je u Budimpešti. 

Sjecam se da je prosli put bila blizu.

Ne pratim toliko, ali mi se cini da je bila konstantnija prosli ciklus. Mozda grijesim.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...