website statistics
Jump to content

Varljivo leto 2023.

Share

Recommended Posts

4 hours ago, ChandlerMne said:

A 9. mjesto u LN nije zeljeni pocetak.

Не би требало Сантарелијев резултат узимати као стандард. Ако гледамо наступе наше репрезентације у ВНЛ и покојном Гран Прију, чешће су били рекреативни него такмичарски. Више медаља је освојено на великим такмичењима него на ВНЛ/ГП. То што је од ове године значај тог такмичења већи нама очигледно не значи много, јер да није тако не би две трећине такмичења играли без главних играча.

Мислим да је баш рано доносити било какав суд о Гвидетијевом раду.

39 minutes ago, Jesse_Pinkman) said:

Na upravo zavrsenom juniorskom judo turniru srbija je osvojila 5 medalja

-Matija Jeremic -60 bronza

-Nikolina Nisavic -52 srebro

-Milan Bulaja -90 zlato

-Vojin Mandic -90 srebro

-Anastasija Bogdanovic +78 srebro

Испратио сам мало ово данас, много неких Канађана са грузијским и источноевропским презименима. Нама се 80% талентованих џудиста појави у -90. И Марко Јовановић је данас био у полуфиналу, изгубио од Булаје. Та категорија је и Радуљ. Рутовић и Граховац ће док добаце до јуниора/сениора вероватно исто у -90.

27 minutes ago, pedja789 said:

Не би требало Сантарелијев резултат узимати као стандард. Ако гледамо наступе наше репрезентације у ВНЛ и покојном Гран Прију, чешће су били рекреативни него такмичарски. Више медаља је освојено на великим такмичењима него на ВНЛ/ГП. То што је од ове године значај тог такмичења већи нама очигледно не значи много, јер да није тако не би две трећине такмичења играли без главних играча.

Slazem se, vecim dijelom.

Ja dominantno govorim o igri, manje o rezultatima. Igra je ta koja je problematicna. Sporo, slaba odbrana, jednolicni napadi. Izmjene svakih par poena. U cjelini, slabasno.

Formu treba podici na vrijeme, to jeste tacno. A ove godine su to olimpijske kvalifikacije. Da li mi djeluje da ce pik forme doci bas tada? Ne. Vidim rupe koje se tesko mogu popuniti. Ne kazem da nece ali makar ja to ne vidim. Gvideti mi ne djeluje taj X faktor ali ce se racuni svoditi s jeseni.

Volio bih da sve prodje laganije, bio bih zaista srecan da tim demantuje moj pesimizam.

1 hour ago, pedja789 said:

Испратио сам мало ово данас, много неких Канађана са грузијским и источноевропским презименима. Нама се 80% талентованих џудиста појави у -90. И Марко Јовановић је данас био у полуфиналу, изгубио од Булаје. Та категорија је и Радуљ. Рутовић и Граховац ће док добаце до јуниора/сениора вероватно исто у -90.

To je tacno, svi na kraju zavrseve u kateg -90 ali po meni je najveci problem sto se nasi najveci talenti pogube pri prelasku u sen kateg! Nijedan judista nije konstantan, Andrea osvoji zlato na jednom turniru sledeci ispadne u prvom kolu, Anja posle osvajanja bronze na SP nema nijedan rezultat vredan paznje, Majdov takodje o Marici da i ne pricam, da li je problem u trenerima ili cemu ne znam!

Доста важан прозор ЛН за одбојкаше. Треба се борити за сваки бод на ранг листи, а свакако да ће повратак Подрашчанина и Ковачевића помоћи екипи.

16 hours ago, Jesse_Pinkman) said:

To je tacno, svi na kraju zavrseve u kateg -90 ali po meni je najveci problem sto se nasi najveci talenti pogube pri prelasku u sen kateg! Nijedan judista nije konstantan, Andrea osvoji zlato na jednom turniru sledeci ispadne u prvom kolu, Anja posle osvajanja bronze na SP nema nijedan rezultat vredan paznje, Majdov takodje o Marici da i ne pricam, da li je problem u trenerima ili cemu ne znam!

Па сад, не бих рекао да су се погубили, и Марица и Андреа и Немања Мајдов су мање-више стално у светском врху. Није нереално да у Паризу имамо 7-8 џудиста (сасвим солидна бројка). Константо побеђују само они који изађу на мањи број такмичења, а тај луксуз нема баш свако.

Андреа је у марту везала Ташкент (злато) и Тбилиси (сребро), а онда у Анталији испала у првој рунди, право питање није зашто је изгубила, већ зашто је ишла на 3 такмичења у месец дана. To је већ 7 турнира од почетка године, за исто време Цунода је изашла само на Светско првенство и вероватно је нећемо гледати више до турнира у Токију (евентуално Мастерс). С тим да Цунода већ сад зна да ће, ако буде здрава, ићи на ОИ.

Поменуо си тренере, има случајева да су тренери отац, брат, момак... Глупо је да ја сад нешто паметујем о њиховом раду, јер сви они имају по неки врхунски резултат са тим истим тренерима, али то указује да им при избору тренера није увек резултат у првом плану.

1 hour ago, pedja789 said:

Па сад, не бих рекао да су се погубили, и Марица и Андреа и Немања Мајдов су мање-више стално у светском врху. Није нереално да у Паризу имамо 7-8 џудиста (сасвим солидна бројка). Константо побеђују само они који изађу на мањи број такмичења, а тај луксуз нема баш свако.

Андреа је у марту везала Ташкент (злато) и Тбилиси (сребро), а онда у Анталији испала у првој рунди, право питање није зашто је изгубила, већ зашто је ишла на 3 такмичења у месец дана. To је већ 7 турнира од почетка године, за исто време Цунода је изашла само на Светско првенство и вероватно је нећемо гледати више до турнира у Токију (евентуално Мастерс). С тим да Цунода већ сад зна да ће, ако буде здрава, ићи на ОИ.

Поменуо си тренере, има случајева да су тренери отац, брат, момак... Глупо је да ја сад нешто паметујем о њиховом раду, јер сви они имају по неки врхунски резултат са тим истим тренерима, али то указује да им при избору тренера није увек резултат у првом плану.

Andrei je brat trener koliko se secam! Za sada dobre bodove za OI imaju Milica i Andrea, Majdov, Buncic, Marica i Zabic, Kukolj ima kont kvotu a Anja je daleko od kvote . To je svakako vise takmicara nego 2020 ali po meni niko od njih nije konkurentan za medalju!! Andrea je verovatno tada vezala par turnira jer zaostaje za Milicom, mislim da savez salje onu sa najvise bodova a po meni treba da ide ona koja je u boljoj formi tada! 

Јесте, Андреа је узела брата за тренера. Ањи Обрадовић је тренер момак, а Немањи Мајдову отац. Прва двојица су добили такмичарке са врхунским кадетским и јуниорским резултатима, а ни један нема неко искуство, нити резултате са другим такмичарима. Али Андреа је са братом ове године била у 2 ГС финала, Ања је са момком била 3. на СП, док Љубиша Мајдов тренира Немању целу каријеру (знамо са каквим резултатима). Па баш и не може да се каже да их тренери спутавају, иако очигледно не постоји неки критеријум за тренера врхунског џудисте у Србији.

Оно на шта рачунам, у односу на тренутне листе, је да Кукољ или Дошен уђу у "зелено", а да до континенталне квоте дођу Ања Обрадовић или Филип Јовановић (оптимално би било да и Ања уђе директно, па да добацимо до тих 8). Нико није далеко, јер није ни близу крај квалификација. Теоретски је могуће пласирати се и са 0 бодова из прве фазе (нпр. Кукољ за Токио).

Што се тиче избора за -48, у бољој форми ће (теоретски) бити она која буде планирала остатак ове и целу следећу сезону тако да врхунац форме буде на ОИ. У пракси то неће бити случај ни са једном, јер то није опција ако ћеш до последњег дана да сакупљаш бодове. Као што сам већ поменуо, Јапанка у тој категорији се већ спрема за ОИ и не занима је ништа друго. Четворо Јапанаца већ зна да ће ићи на ОИ, а осталих 10 ће се знати до краја године. Не пишем то да бих поредио Србију и Јапан, већ указујем на предност коју неке земље имају, а која није само велики број врхунских џудиста, већ и боље планирање. А то боље планирање и благовремено постављање циљева би могли да буду карика која нам недостаје.

Тренутна слика јесте таква да немамо џудисту који делује конкурентно за олимпијску медаљу, али Игре су далеко, а мислим да неколико наших такмичара има потенцијал да ту слику промени. Чак и да се то не деси, не бих превише замерао џудистима што нису међу 3-4 најбоља на свету, буквално смо се тек појавили на мапи.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...