website statistics
Jump to content
  • Register/Login on Totallympics!

Sign up to Totallympics to get full access to our website.

Registration is free and allows you to participate in our community. You will then be able to reply to threads and access all pages.

If you encounter any issues in the registration process, please send us a message in the Contact Us page.

We are excited to see you on Totallympics, the home of Olympic Sports!

Recommended Posts

Posted (edited)

Здравейте, момчета и момичета.

Паралелно със спортните състезания се вихрят и доста административни битки в спортните федерации и още по-жалко - в БОК! Интересно ми е да прочета вашите коментари и да дискутираме позициите и решенията след конгресите в олимпийския комитет, борбата, БФС, а и в другите федерации в бъдеще.

Предлагам тук да обсъждаме проблемите около българския спорт и казусите, свързани с битките за власт в него

Edited by Ros

Битката за председателското място в БОК е едно от доказателствата, че всеки кокал е сладък, и че парите, които се резпределят от организацията правят цирка, който наблюдаваме, донякъде разбираем. Едва ли има човек, интересуващ се от спорт в България, който да не знае кои са Стефка Костадинова и Весела Лечева. Но това, което стана след конгреса би следвало да е обидно и за двете, като естествено за мен по-странна е реакцията на Костадинова. 

Няма вечни позиции (с изключение на тази на Ким Чен Ун) и 20 години в олимпийския комитет е един достоен период на управление. Това, в което забъркаха Стефка обаче, е доста подло. Едва ли е без нейно съгласие, но така или иначе е срамно това величие в българския спорт да е част от тази битка в този и вариант. Какви са паралелните зависимости не знам, но достойнството изискваше след подадената ръка по време на изборите да продължи с освобождаването на кабинета. Явно обаче онези, които не се свенят да опетнят и името на Костадинова, не мислят така. Та стигаме до абсурсда организаторът на изборния конгрес в БОК да обжалва организирането му. Тези съдебни схатки са доооста познати и вече изтъркани и прозрачни. Съжалявам Костадинова, че е забъркана в това. А тя изглежда и уморена и отегчена от целия този шум. Но и под някаква степен принудена да участва. Така ми се струва.

Какво е вашето мнение - достойно ли е поведението на обжалвалите и кой трябва да е президент на БОК?

4 hours ago, Ros said:

Битката за председателското място в БОК е едно от доказателствата, че всеки кокал е сладък, и че парите, които се резпределят от организацията правят цирка, който наблюдаваме, донякъде разбираем. Едва ли има човек, интересуващ се от спорт в България, който да не знае кои са Стефка Костадинова и Весела Лечева. Но това, което стана след конгреса би следвало да е обидно и за двете, като естествено за мен по-странна е реакцията на Костадинова. 

Няма вечни позиции (с изключение на тази на Ким Чен Ун) и 20 години в олимпийския комитет е един достоен период на управление. Това, в което забъркаха Стефка обаче, е доста подло. Едва ли е без нейно съгласие, но така или иначе е срамно това величие в българския спорт да е част от тази битка в този и вариант. Какви са паралелните зависимости не знам, но достойнството изискваше след подадената ръка по време на изборите да продължи с освобождаването на кабинета. Явно обаче онези, които не се свенят да опетнят и името на Костадинова, не мислят така. Та стигаме до абсурсда организаторът на изборния конгрес в БОК да обжалва организирането му. Тези съдебни схатки са доооста познати и вече изтъркани и прозрачни. Съжалявам Костадинова, че е забъркана в това. А тя изглежда и уморена и отегчена от целия този шум. Но и под някаква степен принудена да участва. Така ми се струва.

Какво е вашето мнение - достойно ли е поведението на обжалвалите и кой трябва да е президент на БОК?

Мнението ми е, че в България всеки се смята за вечният Президент, Премиер, Кмет, Директор и прочие. Седнеш ли на стола и вече си мислиш, че ти се полага пожизнено. 

Стефка много ми падна в очите. Уж големите изказвания на конгреса, че приема резултата, така гласували, пожелава успех и т.н, а на следващият ден почна циркът. Може и тя да не го иска това, ама е цялото лице на този комитет дето оспорват и едва ли някой ще тръгне да го прави ей така от скука.

Просто тези хора 20 години са в БОК да цоцат и са си втълпили, че им се полага всичко. Ти можеш ли да си представиш 20 години да си там, та това е една трета от живота на хората. Съмнявам се да са обновявали персонала всеки 2-3 години. Белчо Горанов обиколи светът десет пъти, а до ден днешен знае ли някой какво точно върши? Важното е да придружава състезателите всеки месец не знам къде си на форуми. А колко ли такива като него има още. Той Томислав Русев по Дарик много добре го беше казал на скоро в Спортното шоу - "Хората асоциират БОК с 2 неща, че закупуват самолетните билети за спортистите и че ушиват униформите за Олимпиадата на всеки 2 години. Какво друго правят не се знае"

Иначе и Лечева не ми е от най-симпатичните. И тя 20 години се бута ли бута в политиката къде ли не. То за депутат, то за кметове, то за БОК, то за Министър, къде ли не се кандидатира. Където има пост тя е там. Но гласуваха за нея, така че да поеме управлението и да се види какво ще излезе.

Posted (edited)

Абсолютно съм съгласен. Жалко, че се стигна до тук, но явно властта е сладка. Като се замисля Стефка прави 60 тази година, което означава че 1/3 от живота й е преминал като президент на БОК. Дано осмисли ситуацията и сама спре цирка.

Другото подобно събитие е изборът на Станка Златева за президент на БФБ и действията след това. Не мога да повярвам как стартира мандата й. За съжаление и за нея май ще е верен израза, че едно е да си изключителен спортист, а съвсем друго да си управленец. Настоящите борци - шампиони и медалисти не заслужават това отношение 

Edited by Ros

Няма две мнения, че това което се случва в БОК е много лош имидж за тази организация и в частност за самата Стефка Костадинова. Явно властта и парите които се въртят в този комитет са много прелъстителни за да не иска да пусне кокала. Още повече, че първите обжалвания дойдоха точно от хората, които в частност организираха самите избори. По принцип аз съм за промяна в управлението там, защото Костадинова е слаб управител и не видях да направи кой знае какво в тези 20 години.

Моето лично мнение, е че най-вероятно преди самите избори Весела Лечева доста добре е агитирала представителите с право на глас и Стефка Костадинова е останала изненадана от това развитие и сега целта е в този период на съдебно обжалване да се протаква ситуацията с цел да си върне гласовете и да има нови избори.

За съжаление в спортното ни общество такива примери зачестиха и борбата за власт е повече от ожесточена, което показва колко слаби спортните ръководители имаме в някой организации. Видяхте какво се случи във футбола, където г-н Перука едвам си тръгна, а след това избраха некадърния Георги Иванов пред Бербатов. Сега глуповата Станка Златева я управляват като кукла на конци, а тя горката не знае как даже да се изкаже правилно.

За мен в борбата положението е 50/50. Да, трябва да има промяна, защото се вижда, че нямаме ново поколение борци и не може да се разчита само на чужденци. Но не е приемливо така да се отхвърлят и борците като Новиков и Рамазанов, които ни донесоха толкова радост в последно време. Трябва да има последователна промяна, но това което се случва в момента не е нормално и борците покрай скандали не могат да работят нормално. Какво е Вашето мнение по въпроса?

Да има федерации за пример, като в ските, биатлона, бокса и други, но за съжаление в българската реалност трябват и скандали.

• 4 weeks later...

Днес стана ясно, че с писмо до БОК от Международния олимпийски комитет признават Весела Лечева за официално избрана (elected) президент. Писмото е от вчера и получено няколко часа преди изявлението на Костадинова в медиите, в което се споменава, че са намесени външни и дори Международни фактори, в това число е комуникация с МОК. Явно у било нужно време, за са оценят ситуацията и едва днес да публикуват писмото. 

Когато в официален документ от МОК пише outgoing president мисля, че напъните да се промени изборът БОК са доста жалки и недостойни. Помня онази августовска нощ на 1996та, помня болката от Барселона и триумфа в Гьотеборг, помня и усилията на г-жа Костадинова и целият български спорт тя да бъде избрана за член на МОК, но с последните действия и решения ситуацията заприличва на случаите със Славков и Михайлов. Достойнството се защитава, но не по този начин.

FB_IMG_1747477377777.jpg

FB_IMG_1747477383953.jpg

• 2 months later...

Още една сравнително успешна спортна федерация изработи своето "черно петно". И в леката атлетика борбата за власт завърши със скандали на общото събрание, полиция в залата и най-вече разочаровани коментари от настоящи и бивши атлети и треньори. Нямам идея каква е ролята на Добромир Карамаринов и хората около него и той ли е човека, който ще дърпа конците чрез свои подставени лица и най-вече дали и атлетиката не е окупирана от големия плащач, завладял БФС, БФВТ и БФБ, но ако това е така е наистина жалко, а и плашещо. Защо и как се поддават делегатите на общите събрания е друг въпрос? Лошото е, че някак си всички усещаме нередните събития, но като че ли сме безсилни пред това... почти обречени. Остава ни да чакаме и да залагаме за следващата федерация. Аз очаквам това да е или волейбола или гимнастиката. Любопитно ми е и вашето мнение по тези събития.

On 8/3/2025 at 12:10 PM, Ros said:

Още една сравнително успешна спортна федерация изработи своето "черно петно". И в леката атлетика борбата за власт завърши със скандали на общото събрание, полиция в залата и най-вече разочаровани коментари от настоящи и бивши атлети и треньори. Нямам идея каква е ролята на Добромир Карамаринов и хората около него и той ли е човека, който ще дърпа конците чрез свои подставени лица и най-вече дали и атлетиката не е окупирана от големия плащач, завладял БФС, БФВТ и БФБ, но ако това е така е наистина жалко, а и плашещо. Защо и как се поддават делегатите на общите събрания е друг въпрос? Лошото е, че някак си всички усещаме нередните събития, но като че ли сме безсилни пред това... почти обречени. Остава ни да чакаме и да залагаме за следващата федерация. Аз очаквам това да е или волейбола или гимнастиката. Любопитно ми е и вашето мнение по тези събития.

Аз също много се изненадах от това което видях и прочетох по така създалата се ситуация с Федерацията по лека атлетика. Излиза, че Добромир Карамаринов е поредният който не може да пусне кокала и се опитва да дърпа конците задкулисно, а доколкото разбрах участие в целия този театър са имали и негови роднини. Това е наистина поредното "черно петно", което остава в нас впечатление, че никой не милее за спорта, а по-скоро как да окраде повече пари. Жалка и тъжна картинка. А после се чудим, защо леката ни атлетика е толкова зле. Тази година отпаднахме в трета глуха на европейското отборно, а явно е заслужено. Там имаме един Божидар Саръбоюков и това е. Имало младо поколение, ама то като види тези ситуации, ще избяга далеч от спорта. След Олимпиадата скандал след скандал - то не беш БОК, Щанги, Борба, сега лека атлетика. И защо, мога да кажа, увеличиха парите за спорта и сега всеки иска да прилапа кокала. Наистина е въпрос кои ще са следващите. За волейбола и гимнастиката не очаквам, но виж в плуването си зрее нещо подобно. Като видя президента там и ми става лошо. В тениса ще има развитие, че там конфликта между Стефан Цветков и мениджъра на Григор малко позатихна, ама няма да е за дълго. Ако обаче продължаваме в този дух и спорта ни се управлява от подобни субекти, които нямат ясна визия за модерен спорт и живеят в едни минали времена не очаквам нищо позитивно в Лос Анджелис. В допълнение вчера четох, че Щангите искат да смъкнат този които ги спаси от Фалит. Потрес, след потрес е напоследък всяка една федерация. 

• Create New...