website statistics
Jump to content

Recommended Posts

Здравейте български любители на Олимпийските игри,

Тук предлагам да коментираме потенциалните български участници за Олимпийските игри след 4 години. Да все още е рано да правим прогнози, но ще е хубаво да видим какви са били настроенията ни през годините, като това ще стане като сме активни тук и описваме успехите в спортните събития с наши преставители през този период. 

Поздрави,

Bulgaria87

Edited by Bulgaria87

Още от сега предполагам, че в художествената гимнастика ще сме със 7 квоти, в плуването с 6, във фехтовката с 4, а в спортната гимнастикас 3. Надявам се на поне 10 квоти в борбата. Ако боксът е в програмата - 4 или 5 квоти. За атлетиката ми е трудно да предположа, но 7-8 човека ще е добре. И във вдигането на тежести ще сме с 3 мъжки квоти, като очаквам и една женска. В стрелбата предполагам още общо 2-3 квоти ще вземем. В "ракетните" спортове (бадминктон, тенис на маса и на корт) не повече от 3-4 общо. Не повече от тези бройки ще имаме в гребните спортове. И ако в останалите спортове вземем 4-5 това ще е. За волейболът ми е болка но ще пропуснем и тази олимпиада. Така като ги броя - при делегация от около 60 човека ще е супер. 

Да видим колко ще съм близо

Edited by Ros

Ето и моето предложение към настоящият момент :) 

1. Художествена гимнастика - ансамбъл + 2 индивидуални състезателки (Стилияна Николова и Елвира Краснобаева. Боряна едва ли ще се състезава още 4 години) - общо 7 атлети

2. Спортна гимнастика - Валентина Георгиева + двама мъжки състезатели, които ще са най-вероятно братя Пеневи. Тук има съмнение за Еди Пенев, който до тогава може да не е активен, но за Кевин съм почти убеден - общо трима

3. Спортна стрелба - Антоанета Костадинова + още двама максимум - общо трима

4. Вдигане на тежести - Трима мъже + една жена. Дано Карлос е същата машина и тогава, Божидар Андреев няма да изкара до тогава. Тук дано се появят други надежди, че Иван Димов не ми вдъхва такава. Като бройка съм съгласен с @Ros - Общо четирима

5. Борба - Тук обаче не съм такъв оптимист. Женската борба е в упадък към момента. Няма никакви млади надежди. Ако продължим да натурализираме, има шанс, но иначе зле. Дано Новиков продължава да се състезава за България. Рамазанов е на годинки, брат му евентуално е вариант. Едмонд Назарян и брат му са нещото на което се надявам. Общо 6-7 квоти максимум.

6. Тенис - Тук си мисля една мъжка квота в лицето на Иван Иванов, който е надеждата ни за заместител на Григор Димитров. Дано това момче продължи с развитието си. 2008 набор е, тъкмо перфектно за първа Олимпиада на 20 години. 1 квота :)

7. Бадминтон - Сестри Стоеви едва ли ще играят до ЛА 2028. Калояна Налбантова и още една мъжка квота. Общо 2.

8. Фехтовка - Тук очаквам да класираме женски отбор с главно лице Йоана Илиева. Общо 4 квоти.

9. Плуване - Дано развитието тук продължи и изкараме една звезда по-някаквъв начин като Попович, Милак или гръцкото момче, което спечели медал. Очаквам 5 квоти.

10. Лека атлетика - Тук имах надежди с добро класиране на Пламена и Божидар, но си останах само с тях. Има някакво раздвижване в леката ни атлетика, няма как да се отрече. Мирела, Тихомир и Габриела Петрова ще са се отказали. Очаквам Божидар Саръбоюков, сестра му Ирен, Пламена и да изплуват още 3-4 млади лица. Очаквам 8 квоти и доста по-добро представянне от Париж.

11. Бокс - Очаквам спорта да остане за ЛА, чрез новата федерация World Boxing. Тук спорта ни е в подем чрез Инински. Рами Киуан, Хавиер и Радослав ще са там. Станимира ще се е отказала. Ще има две, три нови лица. Очаквам една квота повече, а именно 6.

12. Гребане - Тук се надявам на Емил Нейков и брат му да направят двойка. Дано не са се отказали от спорта, до тогава, че гребането не е лесно. Плюс една женска квота в лицето на Десислава. Гребането позволява дълголетие. Кристиян Василев не вярвам да остане до тогава. Общо 2-3 квоти.

13. Кану-каяк - Тук не виждам развитие. Максимум 1 квота.

14. Таекуондо - Ако Слави Бинев продължи в този дух, Кимия даде тласък. Калина Бояджиева е надежда. Един мъж ще изкочи, убеден съм. Общо 3 квоти.

15. Джудо - Ивайло Иванов ще се е отказал. В Марк Христов има бъдеще. Максимум 2 квоти.

16. Отборни спортове - Тук въобще не съм оптимист. Изостанахме във всяко едно отношение. Волейбола има добри резултати при младите, но дали ще се прехвърлят при мъжете и жените не се знае. По-скоро ще пропуснем и в ЛА, да имаме отборен представител.

17. Стрелба с лък - Много ми се иска една квота, независимо, че не съм чувал български спортист да се занимава с този интресен спорт. Все пак ще се надявам да изскочи някой.

18. 3-4 спортисти в някой изненадващ спорт - Спортно катерене, планинско колоездене, модерен пентатлон и други. Чувал съм за млади наши спортисти, дано се развият до тогава.

Оптимистичен брой спортисти - 60-65 ; Реалистичен брой спортисти - 50-52; 

Очаквам повече спортисти от Париж, дано това е й реалността. :) 

Последно в стрелбата с лък сме имали предварител в Лондон (Тодор Христов). Едва ли този спорт де развива състезателно някъде в България. Преглеждайки съставите за Рио и Лондон си припомних че имахме и колоездачи. Не че ще са класа, но няма да е изненада някой да де класира. Преди време имахме и ездачи в препятствията. Сега вече и коне нямаме. Очевидно ще си разчитаме на 9-10 спорта,  2-3 от които са доста набелязани за отпадане от олимпийските игри 

28 minutes ago, Ros said:

Последно в стрелбата с лък сме имали предварител в Лондон (Тодор Христов). Едва ли този спорт де развива състезателно някъде в България. Преглеждайки съставите за Рио и Лондон си припомних че имахме и колоездачи. Не че ще са класа, но няма да е изненада някой да де класира. Преди време имахме и ездачи в препятствията. Сега вече и коне нямаме. Очевидно ще си разчитаме на 9-10 спорта,  2-3 от които са доста набелязани за отпадане от олимпийските игри 

Много ми допадна стрелбата с лък още от Токио покрай турския състезател Мете Газоз. Не изглежда скъп спорт, защо не се опитваме да го развиваме е изненада за мен. Турция има отбор даже. Да, тук азиатците, особено корейците са уникални, но защо пък не. Сега проверих, имаме български федерация https://archery.bg. Дано остана изненадан и се появи някоя млада надежда. 

Имаме такава и в спортното катерене - Николай Русев. Гледах и този спорт сега в Париж. Изглежда интересен, дано това момче продължи с развитието.

В планинското колездене имаме Изабела Янкова, но тя е с много чести контузии в последно време. Да, видим.

Относно спортовете, няма как да сме навсякъде, но следва малко да развием картата. Да, сега участвахме в 15 спорта, но шансовете ни за медали са ограничени основно в Борба, щанги, бокс и худ. гимнастика. Докога ще е това. Трябва политика в спорта, БОК да е по активен. Надежди, надежди. :) 

Edited by Bulgaria87

Не съм убеден, че БОК са вярната организация за това. Все пак има министерство на спорта, бюджет за олимпийска подготовка. Очевидно това са хора, които основно изпращат и посрещат спортисти на/от състезания, често присъстват на такива и изпращат поздравителни адреси. Нямам представа какви доклади за дейността си подават голяма част от федерациите и какво се очаква и търси от тях. Системата е така структурирана, че дава възможност за съществуването на фатомни организации и най-вече на фантомни клубове, чрез които явно доста средства потъват не по предназначение. Далеч съм от мисълта да го давам за пример, но само Радостин Василев,  дори и за чист ПР, вдигаше някакъв смислен шум за съществуването/бездействието на някои федерации и за стопанисването на спортни имоти и съоръжения. Нямаше ефект, но демонстрираше активност. Нито останалите служебни спортни министри, нито Красен Кралев демонстрираха последователни и целенасочени действия за демонстриране на загриженост за спорта.

1 minute ago, Federer91 said:

Изчакайте да излезе бюджета за натурализиране на спортисти преди да правим сметките. :d

То това не минава през държавния бюджет 😂. Като почти всяко нещо в страната - има си хора с пари за това. Не сме Азербайджан, Катар или Турция. Когато Гришата приключи, Слави Бинев и той и това ще спре. Само Домусчиев ще произвежда национали, ама ние и с тях и без тех сме на 80то - 100тно място в ранклистата. Разберам много добре идеята ти, не е най-приятното нещо, но явно е дошло времето за нови Шарл Шампо и Луи Айер. 

50 minutes ago, Bulgaria87 said:

Много ми допадна стрелбата с лък още от Токио покрай турския състезател Мете Газоз. Не изглежда скъп спорт, защо не се опитваме да го развиваме е изненада за мен. Турция има отбор даже. Да, тук азиатците, особено корейците са уникални, но защо пък не. Сега проверих, имаме български федерация https://archery.bg. Дано остана изненадан и се появи някоя млада надежда. 

Имаме такава и в спортното катерене - Николай Русев. Гледах и този спорт сега в Париж. Изглежда интересен, дано това момче продължи с развитието.

В планинското колездене имаме Изабела Янкова, но тя е с много чести контузии в последно време. Да, видим.

Относно спортовете, няма как да сме навсякъде, но следва малко да развием картата. Да, сега участвахме в 15 спорта, но шансовете ни за медали са ограничени основно в Борба, щанги, бокс и худ. гимнастика. Докога ще е това. Трябва политика в спорта, БОК да е по активен. Надежди, надежди. :) 

Катеренето е супер интересен спорт и там имаме сериозно име за бъдещето, но е жена - Александра Тоткова. Към ЛА очаквам да в топ 10 на света. В София нали отвориха нова модерна зала миналата година. Не знам как се ползва, ама това е спорт където имаме шанс за развитие на млади хора.

Изабела Янкова доколкото знам участва само в една дисциплина в планинското колоездене, която е не-Олимпийска. Според мен няма никакъв шанс да участва. 

Стрелбата с лък също е много приятен спорт. И не ми изглежда много скъп, че да кажеш, че е непрактичен за България. Във всеки среден град може да се направи стрелбище, трябва ти само една поляна и отстояние с мишени. Да, професионален лък ще струва пари, ама не е като тенис ракета дето трябва да я сменяш постоянно. Колко често ще трябва да сменяш лъкът. Бих казал, че много по-лесно би накарал някое дете да отиде да стреля с лък, отколкото да се бъхти да гребе с лодката. Просто този спорт не е популярен тука и не знам федерацията каква дейност извърва въобще. 

4 minutes ago, Ros said:

То това не минава през държавния бюджет 😂. Като почти всяко нещо в страната - има си хора с пари за това. Не сме Азербайджан, Катар или Турция. Когато Гришата приключи, Слави Бинев и той и това ще спре. Само Домусчиев ще произвежда национали, ама ние и с тях и без тех сме на 80то - 100тно място в ранклистата. Разберам много добре идеята ти, не е най-приятното нещо, но явно е дошло времето за нови Шарл Шампо и Луи Айер. 

Е, аз го казах къде на шега, къде на сериозно след последните събития. Мисля, че е време да вземем някой китаец за тенис на маса или бразилец за сърф. То иначе по другия начин няма да стане. :d

• Create New...