website statistics
Jump to content

Българските спортисти в Париж - очаквания и представяне

Share

Recommended Posts

За съжаление поредният горчив хап изпихме днес с отпадането на Станимира Петрова и факта, че още нямаме спечелен медал. Гледах мача и от това, кето видях, определено китайката я надигра. Очаквах честно казано повече от бокса й, но явно толкова разбирам и аз от този спорт. Дано в събота имаме поводи за радост с Рами Киуан и Хавиер, че засега сме извън всякакви класации, а това не ми харесва. Голям срам днес и с алжирската "женска" състезателка и факта, че италианката се предаде след 45 секунди. Това е недопустимо за мен.

Много се радвам за Десислава, определено успех, който обаче тя трудно ще подплати с медал, защото нейното време е най-слабо от всички класирали се участнички за финал. Все пак чудеса винаги се случват, дано в събота ни изненада повече от приятно. Ще гледам да съм оптимист.

За сестри Стоеви малшанс със жребия, можеха да им се паднат датчанките, но то на тези Олимпийски игри май трудно може да се похвалим с късмет досега. Иначе само суперлативи за тях. Изключителен успех за този спорт за България. Те са много позитивни и съм им голям фен. Дано продължат със спорта още 4 години.

За Габриела второ не добро представяне. Там при нея психиката явно играе много. Прекалено е лабилна и това й пречи.

Дано от утре малко се отпушат нещата. Ще стискам палци за Антоанета. Вярвам, че тя може. Дано и Стаменова почне подобаващо, както и лекоатлетите ни. Миладинов ми е енигма. Във форма ли е, не е ли, май никой не знае.

Аз съм много против да се фокусираме върху таблицата с медалите и много се дразня и на журналистите, които постоянно споменават нещо такова на спортистите ни.Не си струва да се мачкат допълнително с подобни неща. И в Токио ако не беше Антоанета още във втория ден със среброто щяхме да сме си постни дооста дълго време. Нито програмата е такава, че да сме с медали от първите дни, нито спортистите ни са толкова дори, че задължително да са с медал. Гледам Унгария и не мога да повярвам, че имат такъв спад по отношение на резултатие, не на качеството на спортистите им. Понякога и не се получава. Вчера техния Немед завърши на едн стотна от бронза и на 2 стотни от среброто и остана без медал, а си мислех че четирите стотни на Любчо са болезнени. Така или иначе нямаме гарантирани позиции на стълбичката.

Станимира се представи според възможностите й. Това се видя и на ринга, и от интервюто й.  Ние наистина нямаме представа как света се подготвя за подобни форуми, какво е нивото на противниците на нашите и реалната наша подготовка . Явно генерално плувците ни са доста зле с формата и не случайно само Епитропов показа стабилност и след европейската титла е третия европеец в дисциплината на олимпиадата. Другине или се криха от състезания или не показаха добри резултати. Габи едва взе квота, другите талантливи момчета дори не наближиха нормативите, а Йосиф, който и аз нямам представа защо го играе като Милак е пълна енигма. Само със спомени и мускули не става.

По отношение на гребането имах едно на ум и това се оправда - остава Деси да ни изненада още веднъж. Лошото е, че тя днес каза каква и е тактиката - бавно тръгвъне и силна средна дистанция. Това работи ако само 1-2 са по бързи. Ако са повече - няма стигане, така че е важно как ще подходи за финала. 

За Габи, Стефани и Калояна наистина само суперлативи. С азиатките си е предизвикателство.

Проблем са ми и големите очаквания към Карлос Насар - и негови собствени и тези на зяла България. Помня как тръгна Стефка Костадинова за Сеул и какво се случи. Дано момчето не прегори. Ще видим.

Остава ни да стикаме палци пък каквото стане.

А по отношение на момичето с топките ... вече няма да използвам лафа "мъжко момиче" защото винаги ще се сещам за това "нещо". Струва ми се, че реакцията на БОК от преди час е твърде закъсняла и едностранчива. Първо - за това трябваше да ни уведомят още тогава, второ - не стана ясно дали са търсили подкрепа от други национални олимпийски комитети, защото това е правилната стъпка. Общо взето пушилка на отворено. Жалко, че и Светлана ще се сблъска с нещо такова, ако стигне до четвъртфинал

Определено намалявам очакванията към нашето представяне след всеки един изминал ден. Разочарованието след загубата на Киуан в мен момента е огромно. От всички боксьори в него имах най-голяма надежда за нещо по-голямо, но след днешното фиаско и липса на каквато и да било идея какво да прави, не съм оптимист и за другите ни двама останало боксьори. Държавата абдикира от спорта и това е резултата. Трябва промяна, ама кой ще я направи, не се знае. 

12 minutes ago, Bulgaria87 said:

Държавата абдикира от спорта и това е резултата. Трябва промяна, ама кой ще я направи, не се знае. 

То не е само държавата и мисленето на хората е проблема. България сигурно 20+ години не е спортна страна. Хората не обичат спорта, не го практикуват, не го гледат, не го смятат за нещо важно. А това е почти невъзможно да се промени. 

Младите ли се вълнуват от спорт и искат да се занимават с него? Родителите ли им се интересуват дали децата им спортуват или да подкрепят спорта, да ходят по състезания? Министерството ли се интересува колко часове спорт има в училище и какви програми да се измислят, че почне някакво развитие? Фирмите и спонсорите ли се интересуват от рекламиране и подпомагане на спорта? 

И накрая 95% от обикновените хора ли се интересуват от спорт? Ако не е някакво глобално събитие, което е навсякъде в интернет като Европейско или Олимпиада да видят нещо за спорт. Та те елитните ни първенства по волейбол и баскетбол се играят едва ли не във физкултурни салони пред 100-200 човека.. И това ни е елитното първенство. Да не говорим за всички други по-малки спортове какви състезания имат и каква посещаемост. До там сме стигнали, че когато отиваш да гледаш някой мач или състезание ти отговарят "Ти добре ли си, защо ще си губиш времето да ходиш да гледаш тези слабаци". А парадоксалното е, че дори и Новак Джокович и Леброн Джеймс да дойдат, сигурно залата пак няма да пълна..

Да, има правота в това което казваш. За мен трябва да вземем пример от малки държави като нас, които имат добра спортна култура и да копираме техните практики. А това са унгарците. Тук ни трябва обаче управление, което да мисли за спорта, а то даже не се сформира в последните години, камо ли за спорт да мислят. Най-големият проблем ни е спортната инфраструктура, там нещата куцат с главно УЖАС. Трябват инвестиции и дано някой го осъзнае по-скоро. Нужни са дори и да са малки - басейни, лекоатлетически писти, тенис кортове и не говорим само за София, Варна и Пловдив. Федерациите трябва да се управляват по-добре и държавата да осъществява стриктен контрол за парите които им дава.

Не казвам, че нямаме проблясъци, но са отделни изключения. Трябва да се насочим към други по-модерни и западни спортове - борбата все повече залязва в България и никой не иска да я практикува, затова е пълно с чужденци в отборите ни.

За съжаление имаме навика да не успяваме да развиваме талантите и повечето си остават нереализирани надежди. Това означава, че на това лице не му е обърнато достатъчно внимание и са липсвали финансови стимули то да продължи да се състезава и развива. За да е успешен един спорт, трябва силна вътрешна конкуренция - фехтовката ни в момента го показва. 

Може да продължавам до безкрайност, но най се надявам на управление, което е спортно ориентирано и да е достатъчно продължително за да реализира дадени идеи, защото към момента такива липсват и го караме по инерция.

Абсолютно се съгласявам с мнението на Федерер. Това, че спортът ни го няма на картата на света, е поради факта, че го няна никакъв и в България. Няма деца, които да са толкова много, че да има подбор, няма никаква идея за целенасочена подготовка където и да е, няма идея за съзнателно практикуване на спорт, какъвто и да е, няма нищо. С по едно изключение в спорт ще са изключения и постижения, подобни на тези в Токио. Ако си спомняте в Рио първият ни медал донесе Елица едва в края на игрите (3 или 4 дни) и едва в последния ден имахме сребро от Демирева и бронз от ансамбъла. В Лондон Станка и Тервел отново добавиха медали в края. Явно така ще е и през тази. Но не бива да си го изкарваме и на малкото, които все пак са спечелили квоти. 

А по отношение на подготовка и политиката - вие знаете ли имаме ли федерация по брейк или скейтборд - все пак са олимпийски спортове, някъде целенасочено федерацията по колоездене да рекламира BMX развитие. Не че ще постигнем успех. Давам го като пример, че живеем в миналото и грам развитие и идейно, и финансово няма да имаме. Ясно е, че баскетбол, ханбал, водна топка, хокей на трева никога вече няма да развиваме. Но поне такива индивидуални, където някой може да блестне...

В тази връзка и треньорите ни са хем от това поколение или поне тези, на които им се чува думата.

Тъжна и болезнена история за всички, които обичаме спорта.

3 minutes ago, Ros said:

Най - сетнеееее. Браво на Хавиер

Определено помля япончето. Най-после първи медал. Дано продължава и напред и се върне със златен медал.

Първите 30 секунди в третия гейм са топ-изпълнението в боксовия турнир до този момент!!!

Последният мъжки медал от олимпийски игри беше на Тервел Пулев в бокса и следващият мъжки е отново в бокса. Както е тръгнало, ако нямаме приятни изненади от Кирил Милов или от Аик, май и първата мъжка титла ще дойде от щангите след титлата на Милен Добрев от Атина

Share

• Create New...