website statistics
Jump to content

Team Slovakia - Paríž 2024 Road to Paris 2024


 Share

Recommended Posts

Osemnásťročná Paňková a skúsený Beňuš vybojovali olympijské miestenky pre Slovensko

20230506divoka-voda-6956370.jpg

 

 

Slovensko má z majstrovstiev sveta prvé dve olympijské miestenky pre Paríža 2024 zásluhou Mateja Beňuša (C1 muži) a Zuzany Paňkovej (C1 ženy). Matej Beňuš skončil vo finále na 7. mieste a Zuzana Paňková si vypádlovala 8. miesto.

 

Piatkový program majstrovstiev sveta v londýnskom areáli vodných športov Lee Valley bol nielen o medailách a svetových šampiónoch v kanoistike na divokej vode, ale 12 najlepších krajín v kanoistických disciplínach bralo olympijskú miestenku da Paríža 2024.

 

Za slovenských lodí sme v kanoistických kategóriách mali v semifinále plný počet - šesť lodí zo šiestich, ktoré ašpirovali na medailové umiestnenie na svetovom šampionáte

 

Zuzana Paňková ôsma vo finále  

 

Skvelou semifinálovou jazdou potešila iba 18-ročná Košičanka Zuzana Paňková, ktorá postúpila do finále z ôsmeho miesta. Vo finále išla jazdu hop, alebo trop. Úvod trate išla čistú jazdu s rýchlymi prejazdami, no chyby prišli v tretej časti, kde Zuzana nazbierala 6 trestných sekúnd, ktoré jej vo finále stačili na 8. miesto.  „Bolo to moje prvé finále na majstrovstvách sveta. Išla som úplne naplno a nič som nechcela nechať. Bohužiaľ som išla až príliš na tesno a boli tam 3 dotyky brán, čo ma veľmi mrzí, ale jazda mala všetko čo som chcela,“ zhodnotila Paňková. Po vyrovnanom bodovom zisku na Svetovom pohári v Seu d’Urquell získala odskočila v internej nominácii Zuzana Paňková Emanuele Luknárovej a Soni Stanovskej o pár bodov.

 

Emanuela Luknárová mala výborne našliapnutné na finále, no na poslednom válci s ťažkou kombináciou urobila dva dotyky bránok a štyri trestné sekundy od ju odsunuli z finálových priečok na 15. miesto.

 

Soňa Stanovská skončila v semifinále na 18. mieste a do internej olympijskej nominácie si vypádlovala 3 body. „Na štarte som sa cítila veľmi dobre. Trať je veľmi náročná, čiže mi bolo jasné, že mierna chybička tomu nevadí. Bohužiaľ, prišli trestné dotyky, ktoré ma stáli popredné umiestnenia,“ zhodnotila jazdu Soňa Stanovská, ktorú ešte v sobotu čaká semifinále v kajaku.

 

468f4e0a-0ba3-480b-a252-07eed2c1f3b1?ope

 

Beňušovi odplávala medaila na poslednom válci

 

Matej Beňuš postúpil rýchlou a čistou jazdou do finále z piateho miesta. Vo finále ho o medailu pripravil zradný posledný prejazd cez válec. „Som sklamaný, lebo jazda bola naozaj medailová, ak nie zlatá v priebežnom poradí. Všetko som nechal v poslednom valci, ktorý ma nechytil a stratil som 2-3 sekundy. To ma stálo dnešný dobrý výsledok,“ zhodnotil finálovú jazdu Matej Beňuš. „Základný cieľ vybojovať olympijskú miestenku je splnený a bojujeme ďalej. Do konca sezóny nám ostáva ešte jedny preteky,“ dodal Beňuš.  V internej kvalifikácii Matej Beňuš vedie s 32 bodmi.

 

Marko Mirgorodský pred londýnskym šampionátom viedol internú nomináciu vďaka bronzu zo Svetového poháru v Seu d’Urquell. Semifinálová jazda na majstrovstvách sveta mu nevyšla podľa predstáv a skončil na 14. mieste. „Boli tam chybičky od vrchu a postupne sa to zbieralo. Väčšia chyba prišla na kombinácii bránok 9 a 10 a odtiaľ mi chýbali sily, musel som si to tam dopádlovať čisto za svoje a už v spodnej časti som cítil, že to naozaj išlo ťažko. Nebola to úplne zlá jazda, ale postupne sa to zbieralo a napokon to nestačilo,“ povedal Marko Mirgorodský.

 

Asi najsmutnejším mužom semifinále bol Alexander Slafkovský. Obhajcu striebra z minuloročného svetového šampionátu v Augsburgu pripravil o finále letmý dotyk tretej bránky. „Kontroloval som si špicu a išiel som do predklonu a cítil som jemne ako som sa dotkol bránky. Vedel som, že to nie je dobrý začiatok, ale inak jazda nebola zlá. Bez dotyku by som bol v pohode vo finále, ale na keby sa nehrá.“

 

 V sobotu na programe kajak

 

Sobotňajší program majstrovstiev sveta v Lee Valley pokračuje semifinále a finále v kajakárskych disciplínach, kde je kvóta pre olympijské miestenky 17 krajín. Slovensko bude mať v semifinále 5 lodí, ktoré sa pobijú o účasť vo finále a tituly svetových šampiónov.

 

Výsledky – finále KANOE

 

C1 ženy

  1. Mallory Franklinová (Veľká Británia) 108,05/0, 2. Kimberley Woodsová (Veľká Británia) 108,47/0, 3. Jessica Foxová (Austrália) 108,94/2, ... 8. Zuzana Paňková (Slovensko) 119,07/6, ... 15. Emanuela Luknárová, 18. Soňa Stanovská (obe Slovensko)

C1  muži:

  1. Benjamin Savsek (Slovinsko) 97,40/0, 2. Nicolas Gestin (Francúzsko) 98,58/0, 3. Paolo Ceccon (Taliansko) 98,90/0, ... 7. Matej Beňuš (Slovensko) 100,98/0, ... 12. Alexander Slafkovský, 14. Marko Mirgorodský (obaja Slovensko).

 

 

Edited by hckošice
Link to comment
Share on other sites

Slováci s istou miestenkou na OH v Paríži aj v K1, do finále sa na MS ale neprebojovali

jakub-grigar.jpg

Ani jedna slovenská loď nebude mať zastúpenie vo finále K1 mužov na MS vo vodnom slalome. Najlepšie umiestnenie zaznamenal Adam Gonšenica, ktorý finišoval na 18. mieste a zaistil pre Slovensko miestenku na budúcoročných OH v Paríži.

Tú získalo pätnásť najlepších krajín, Slováci síce skončili v poradí na 16. pozícii, no Francúzi ako usporiadateľská krajina mali miestenku v tejto disciplíne istú.

 

Gonšenica obsadil 18. miesto, predviedol jazdu bez trestných sekúnd a na najlepšiu desiatku stratil 1,60 sekundy. Hneď za ním skončil Jakub Grigar, ktorého o finálovú účasť pripravila dvojka na devätnástej bránke. Ďalší Slovák Martin Halčin figuroval na 30. priečke. 

 

Slovákom výrazne pomohla k zaisteniu účasti na OH chyba nemeckého pretekára Stefana Hengsta, ktorý síce zajazdil na trati druhý najrýchlejší čas, no na siedmej bránke dostal 50-sekundovú penalizáciu, ktorá ho odsunula mimo prvú dvadsiatku. 

Okrem Slovenska si zaistili v Lee Valley olympijskú účasť aj Veľká Británia, Česko, Taliansko, Švajčiarsko, Maroko, Austrália, Slovinsko, Poľsko, Španielsko, Čína, Švédsko, Nový Zéland, Japonsko a Írsko. Ešte jednu miestenku dostane najlepšia krajina z ME, ktorej sa nepodarilo postúpiť na MS.

 

 

Edited by hckošice
Link to comment
Share on other sites

Mintálová vicemajsterkou sveta v K1 a miestenkou na OH, Stanovská skončila po chybe 10.

eliska-mintalova-semifinale.jpg

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Eliška Mintálová získala na MS v britskom Lee Valley striebornú medailu v K1. Zároveň si zabezpečila víťazstvo v internej kvalifikácii a tým aj účasť na budúcoročných OH v Paríži.

Dvadsaťštyriročná kajakárka nestačila iba na Austrálčanku Jessicu Foxovú, na ktorú stratila 1,13 sekundy. Druhá slovenská zástupkyňa vo finále Soňa Stanovská obsadila po 50-sekundovej penalizácii 10. miesto.

 

Mintálová odštartovala svoju jazdu chybou už na tretej červenej bránke. Postupne však chytila výborný rytmus a išla bezchybne. Predviedla jazdu, ktorou už na prvý pohľad atakovala úroveň najlepších pretekárok. Vedúcu pozíciu si držala aj po jazdách Ricardy Funkovej či Zwolinskej. 

 

Zlato jej vyfúkla až favorizovaná Foxová, ktorá zdramatizovala súboj o prvú priečku už na prvej bránke, ktorej sa dotkla, napokon však preukázala obrovské skúsenosti a vybojovala si štvrtý titul majsterky sveta v K1, celkovo štrnáste zlato na MS.

"Som veľmi šťastná, že to vyšlo. Pred pár dňami sa mi snívalo, že budem druhá, napokon sa to aj splnilo. Urobili sme výbornú robotu s celým tímom a som im za to vďačná. Chcem sa im poďakovať za robotu. Vypálilo to parádne," uviedla Mintálová v rozhovore pre Slovenský zväz kanoistiky.

 

Stanovská išla bezprostredne po Mintálovej a nasadila od úvodu vysoké tempo. Postupne však strácala rytmus a zrejme aj vplyvom rastúcej únavy dostala 50-sekundovú penalizáciu na "šestnástke" a pri svojej finálovej premiére finišovala desiata.

 

Slovenky si už v semifinále vybojovali v tejto disciplíne miestenku na OH 2024. Tú získalo pätnásť najlepších krajín na olympijskom kanáli z roku 2012.

 

 

Mintálová nadviazala na výhru vo Svetovom pohári v španielskom Seu d'Urgell a spečatila triumf v internej nominácii. Nazbierala už nedostihnuteľných 46 bodov, druhá Stanovská má 13 bodov.

 

"Chcela som si zaručiť olympijskú miestenku na meno už tu. Teraz sa sústredím v Paríži na to, aby som sa dostala vo svetovom rebríčku do top 5, pretože zatiaľ som deviata. Uvidíme, ako sa mi vydarí, je to trochu výzva, ale teším sa na to. Treba si dávať výzvy, vtedy ma to baví. Už teraz sa neviem dočkať olympiády," povedala čerstvá vicemajsterka sveta.

 

Okrem Slovenska si v Lee Valley zaistili olympijskú účasť aj ženské reprezentácie Austrálie, Nemecka, Nového Zélandu, Brazílie, Poľska, Veľká Británie, Talianska, Holandska, Francúzska, USA, Andorry, Španielska, Švajčiarska a Česka.

 

K1 - finále:ŽENY:
1. Jessica Foxová (Aus.) 103,60 s (2)
2. Eliška MINTÁLOVÁ (SR) +1,13 (2)
3. Klaudia Zwolinská (Poľ.)
...
10. Soňa STANOVSKÁ (SR) +53,76 (50)

 

 

Edited by hckošice
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Slovenská cestná cyklistika s 2 miestenkami do Paríža 2024

whatsapp-image-2023-08-12-at-17-37-02.jp

 

 

Prvýkrát po 28 rokoch bude môcť Slovensko vyslať na olympijské hry cestnú cyklistku. Na základe rebríčkov Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) má slovenská cestná cyklistika miesta pre jedného muža a jednu ženu pre olympijské hry v Paríži 2024. O konkrétnych menách do olympijskej nominácie rozhodne Slovenský zväz cyklistiky na základe aktuálnej výkonnosti a interných kritérií až v období pred Parížom 2024.

 

Na olympijských hrách 2024 v Paríži sa predstaví v cestných pretekoch 90 cyklistov a rovnaký počet cyklistiek. UCI rozdelila miestenky na základe cyklistických rebríčkov krajín k 17. októbru 2024. Miesta pre parížske preteky s hromadným štartom v cestnej cyklistike získalo najlepších 45 krajín v oboch rebríčkoch. Muži o olympijské medaily budú bojovať v sobotu 3. augusta 2024, ženy o deň neskôr.

Slováci i Slovenky vo štvrtej desiatke rebríčkov UCI

Medzi mužmi je Slovensko v rebríčku UCI na 32. pozícii, medzi ženami na 36. priečke. Podľa pravidiel maximálny počet štyroch cyklistov môžu do cestných pretekov jednotlivcov a jednotlivkýň postaviť štáty z prvých piatich miest renkingum, u mužov sú to Belgicko, Dánsko, Slovinsko, Veľká Británia a Francúzsko, u žien Holandsko, Taliansko, Belgicko, Švajčiarsko a Poľsko. Tri miestenky sú určené pre krajiny od 6. do 10. priečky, dve pre štáty z druhej desiatky. Ďalších 25 krajín môže vyslať do Paríža po jednom cyklistovi do pretekov s hromadným štartom. Zvyšných desať miest prerozdelila UCI podľa výsledkov majstrovstiev sveta a kontinentálnych šampionátov.

 

Slovensko nemá na základe rebríčka UCI či výsledkov na MS právo nominovať pretekára či pretekárku do časovky. Jazdy proti chronometru sú na programe v sobotu 27. júla.

 

jencu1cfc118a6a0fe9c64a64b4eca.jpg

Cestná cyklistika: Ženy len v Atlante 1996, muži na každých OH v ére samostatnosti

Kým slovenskí cestári štartovali na olympijských hrách pravidelne, ženy sa predstavili len v Atlante 1996. V pretekoch s hromadným štartom skončila Lenka Ilavská na 27. a Eva Loweová-Orvošová na 27. pozícii.

 

Cestní cyklisti nechýbali v slovenských dresoch na olympijských hrách ani raz v ére samostatnosti. Doteraz sa pod piatimi kruhmi predstavilo od roku 1996 dvanásť cestárov (Peter Sagan, Juraj Sagan, Lukáš Kubiš, Patrik Tybor, Ján Valach, Matej Jurčo, Roman Broniš, Martin Riška, Róbert Nagy, Milan Dvorščík, Pavol Zaduban, Miroslav Lipták). Najlepší individuálny výsledok v pretekoch s hromadným štartom dosiahol Peter Sagan, ktorý bol v Londýne 2012 klasifikovaný na 34. priečke.

 

Podľa aktuálnej výkonnosti sa očakáva, že sa v Paríži predstaví jeden z trojice Martin Svrček - Matúš Štoček - Lukáš Kubiš podľa zdravotného stavu a výkonnosti. U žien to pravdepodobne vyzerá na účasť Nory Jenčušovej, ktorá sa postarala o vyše polovicu získaných bodov, vďaka ktorým sa miestenka získala.

 

Článok prevzatý z SOŠV.sk

 

 

Spoiler


 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Juraj Tužinský vybojoval na ME striebro aj miestenku na OH

Tu%C5%BEinsk%C3%BD%20foto%20J%C3%A1n%20S

 

Juraj Tužinský si vybojoval striebornú medailu vo vzduchovej pištoli 10 metrov na ME v maďarskom Györi a zároveň získal aj miestenku na tohtoročné olympijské hry v Paríži. Vo štvrtkovom finále prehral posledným výstrelom o jednu desatinu bodu s Talianom Paolom Monnom.

Tužinský postúpil do finále z piateho miesta kvalifikácie nástrelom 580 bodov a bojoval o miestenku na OH. Na ňu mu s určitosťou stačilo striebro a za určitých podmienok aj umiestnenie do štvrtého miesta. V úvode finále sa mu príliš nedarilo, keď bol po prvých piatich ranách posledný a po desiatich siedmy. Potom však predvádzal skvelý výkon a postupne sa posúval dopredu.

 

Po 16. rane stále strácal na priebežného lídra Nemca Robina Waltera až 3,1 bodu. Po ďalších štyroch ranách však bol už druhý so stratou 0,5 b na Monnu a po vypadnutí Ukrajinca Viktora Bankina mal istú medailu. Následne vypadol aj Walter a Tužinský pred záverečnými dvoma ranami o zlato viedol pred Monnom o 1,8 bodu.

 

V záverečných dvoch výstreloch však trafil len 9,7 a 9,3 b, kým jeho súper 10,5 a 10,4 a Slovák tak prehral najtesnejšie o 0,1 bodu. Po pretekoch však neskrýval radosť, keďže okrem striebra získal aj miestenku do Paríža.

Z finálovej osmičky mali už pred štartom istú účasť na OH Walter a Švajčiar Jason Solari. Tužinský tak potreboval skončiť medzi najlepšími dvoma spomedzi ešte nekvalifikovaných strelcov. Druhú miestenku získal víťaz Monna.

 

Tužinský sa predstaví na štvrtej olympiáde, doteraz štartoval v Londýne 2012, Riu de Janeiru 2016 a v Tokiu 2020. Najlepší výsledok dosiahol v Brazílii, kde skončil tesne za pódiom na štvrtom mieste. Na ME získal svoju štvrtú medailu - pred tromi rokmi v Osijeku si vybojoval titul, predvlani v Hamare bol strieborný a v roku 2010 skončil tretí v Merakeri.

 

Bronz má aj z Európskych hier 2015 v Baku a vyhral tri podujatie Svetového pohára - pred dvoma týždňami v Granade, v roku 2023 v Káhire a 2022 v Riu de Janeiro. Tretí skončil v Gabale 2015 a v Riu 2016.

 

Na podujatí štartovali spomedzi Slovákov aj Marek Kostúr a Peter Baláž. Prvý menovaný bol na 29. mieste s 572 bodmi, o dva menej mal Baláž na 38. priečke. Postupovú hranicu stanovil Grék Georgios Gampierakis na 579 bodov.

 

V súťaži tímov skončilo slovenské trio na piatej priečke so ziskom 1722 bodov, zlato si vybojovali Nemci (1737).

 

 

Edited by hckošice
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dominik Černý s Hanou Burzalovou vybojovali ďalšie atletické miestenky do Paríža 2024

BurzalovaCernyMiestenka.jpeg?itok=9iyKUr

 

Slovensko má po majstrovstvách sveta miešaných chodeckých tímov v tureckom letovisku Antalya 16 miesteniek na olympijské hry v Paríži. O dve miesta do parížskej výpravy pre Slovensko sa postarali chodci Dominik Černý s Hanou Burzalovou v miešanej štafete na maratónskej trati. Okrem toho má Slovensko v tejto disciplíne nárok aj na dve náhradnícke miesta.

Snúbenci Černý s Burzalovou skončili v Antalyi celkovo na 21. mieste, v olympijskej kvalifikácii na 19., čo stačilo na zisk miestenky, ktorú získalo 22 dvojíc, pričom päť krajín s tímami v TOP 22 malo nárok na dve miestenky. Zverenci Romana Benčíka v banskobystrickej Dukle v Antalyi zlepšili aj vlastný slovenský rekord (3:11:17) z decembra minulého roku v Dubline na 3:05:38 h.

 

Obrovskú smolu mala druhá slovenská dvojica. Až do 40. kilometra kráčali Mária Katerinka Czaková s Miroslavom Úradníkom za olympijskou miestenkou, avšak po treťom napomínaní za štýl musela ísť 3-násobná olympionička na tri minúty do tzv. „penalty zone“. Dovtedy išlo duo Czaková – Úradník výborne, mimo kvalifikované dvojice vypadli z 13. miesta a skončili celkovo na 24. priečke (3:06:11 h).

 

Olympijské miestenky si v Antalyi vybojovali – po dve Španielsko, Austrália, Čína, Kolumbia a Japonsko, po jednej Taliansko, Mexiko, Brazília, Ukrajina, Francúzsko, Nemecko, India, Turecko, Slovensko, Poľsko, Kanada a Maďarsko.

 

POVEDALI PO PRETEKOCH: (zdroj: Slovenský atletický zväz)

 

Hana Burzalová: „Ťažko sa mi verí tomu, že sme sa kvalifikovali, kým nevidím naše umiestnenie oficiálne vo výsledkovej listine. Sama som mala počas pretekov z toho trochu chaos aj v súvislosti s odovzdávkami. Tie boli celkom neprehľadné, pretože sa nás tam nakopilo viac štafiet v jednom okamihu. Je to však úžasný pocit, keď si predstavím, kam sme sa dostali od prvej myšlienky, že by sme spoločne s Dominikom mohli ísť na olympiádu ako jeden tím. Už sa neviem dočkať chvíle, keď budeme stáť na štartovej čiare v Paríži. Mali sme stanovenú taktiku a tú sme v Antalyi dodržali. Spravili sme všetko pre to, aby sme sa počas pretekov cítili dobre. Nebol to z našej strany deň D, ale spoločne sme do toho dali všetky sily, čo sme v sebe mali.“

 

Dominik Černý: „Určite sme na začiatku pociťovali istú mieru nervozity, ale my sme sa obaja na preteky veľmi tešili. Skôr sme sa teda nemohli dočkať štartového výstrelu, aby sme to mohli rozbaliť. Teraz po skončení máme dobrý pocit z toho, že sme do pretekov dali všetko. Myslím si, že aj takticky sme to zvládli. Spätne však musím uznať, že to nebol úplne náš deň, preto sme radi, že sa to v konečnom dôsledku podarilo. Počas prestávok sme sa obaja celý čas hýbali. Vyklusávali sme, prezliekli sme sa do suchého, dopĺňali sme minerály, tekutiny, cukry, a potom už prišiel čas rozchodiť sa na ďalší úsek. Ubehlo to teda celkom rýchlo a nejaký útlm by zrejme neprospel. Výdajom energie je to teda pre každého člena štafety plnohodnotná vytrvalostná disciplína, prirovnal by som ju k tridsaťpäťke, nie k dvadsiatke a už vôbec nie k desiatke.“

 

Czaková s Úradníkom začali výborne. Šiesty tridsaťpäťkár z ME 2022 Úradník došiel do cieľa svojho úseku na 23. pozícii v rámci kvalifikácie. Skúsená odchovankyňa nitrianskej chôdze posunula štafetu na 19. priečku, ktorú zverenec Martina Pupiša vylepšil na treťom úseku ešte o štyri pozície. Finišmanka Czaková sa dokonca dostala na 12. miesto, lenže potom prišiel trest za porušenie chodeckého štýlu a trojminútová nútená zastávka.

 

„Žiaľ, rozhodcovia neodviedli dobrú robotu, lebo Marika mala oddychovať o kolo skôr. Nechápem, prečo ju do trestnej zóny neposlali, keď mali, ale až o kolo neskôr. Viacerí sme sa však zhodli, že technicky Miro s Marikou nešli tak zle, aby boli napomínaní červenými kartami,“ hneval sa Úradníkov osobný kouč Martin Pupiš.

 

Servítku pred ústa si nedával ani Czakovej tréner. „To, čo rozhodcovia predviedli, je neskutočné,“ krútil hlavou Matej Spišiak. „Marike nemám čo vyčítať. Bola pripravená perfektne, predviedla dve výborné desiatky, pričom druhú vyslovene vypúšťala, lebo nechcela riskovať, čo nebolo nutné. Mrzí nás to, ako to dopadlo, lebo by to bolo špičkové umiestenie podporené výborným výkonom.“

 

Článok prevzatý z SOŠV.sk

 

Edited by hckošice
Link to comment
Share on other sites

Robert Kubín bude prvý jachtár zo Slovenska po 16 rokoch na OH

370784213_1984789391870717_2265133589360

 

Slovensko bude mať na Hrách XXXIII. olympiády v Paríži zastúpenie minimálne v piatich športoch. K atletike, cestnej cyklistike, streľbe a vodnému slalomu pribudol zásluhou Roberta Kubína aj jachting. Dvadsaťročný Košičan Robert Kubín si miestenku vybojoval na Regate poslednej šance v Hyeres vo windsurfingovej triede IQ Foil. Definitívne jeho olympijskú účasť ešte musí potvrdiť medzinárodná federácia Svetový jachting.

 

Bývalý člen Juniorského olympijského tímu, ktorý získal podporu aj prostredníctvom grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa!, obsadil na olympijskej kvalifikácii v Hyeres konečnú 8. priečku, keď sa jeho púť skončila vo štvrťfinále windsurfingovej triedy IQ Foil. V Hyeres sa bojovalo o päť priamych miesteniek a jednu v rámci programu malých jachtárskych krajín (ENP), medzi ktoré patrí aj Slovensko. Z windsurfistov zaradených do ENP bol Robert Kubín druhý najlepší, avšak Litovčan Rytis Jasiunas zobral vďaka 4. priečke priamu miestenku a tá z programu pripadla Slovákovi.

 

„Priamo v Hyeres mi zástupca našej triedy zo svetovej federácie potvrdil, že miestenka bude patriť mne. Medzinárodná federácia by to mala oficiálne potvrdiť do 3. mája,“ povedal Robert Kubín.

 

Dvadsaťročný Košičan podriadil v Hyeres všetko jednému cieľu – získaniu miestenky na olympijské hry. Od prvého dňa rozjázd sa pohyboval v najlepšej desiatke celkového poradia, po druhom dni bol dokonca štvrtý aj vďaka 3. priečke v piatej rozjazde. Člen ATU Košice vstupoval do finálového bloku zo 7. pozície s vedomím, že miestenka by mu nemala uniknúť. V elitnej desiatke boli len dvaja z programu ENP, Litovčan však postupoval priamo do semifinále a mohol skončiť najhoršie piaty.

 

„Regatu poslednej šance môžem hodnotiť veľmi pozitívne. Bola náročná z fyzickej i mentálnej stránky. Neurobil som žiadne vážnejšie chyby a všetko som podriadil cieľu dostať sa na olympijské hry, ktorý sa mi podarilo naplniť. Z finálovej desiatky som bol najmladší, ak by bola kategória do 21 rokov, tak by som ju vyhral. Všetci fináloví súperi boli oveľa skúsenejší a vyjazdenejší v porovnaní so mnou,“ povedal Robert Kubín.

 

Jachtárske súťaže olympijských hier 2024 sa uskutočnia vo vodách Stredozemného mora v Marseille.

 

Slovenský jachting mal naposledy zastúpenie pod piatimi kruhmi zásluhou Patrika Polláka v Pekingu 2008. Windsurfista Pollák štartoval aj v Atlante 1996 a v Sydney 2000. V Aténach 2004 sa vo windsurfingu predstavil Martin Lapoš. V Atlante 1996 štartovali v triede 470 Igor Karvaš a v triede Finn Marek Valášek.

 

Článok prevzatý z SOŠV.sk

 

 

Edited by hckošice
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...