website statistics
Jump to content
  • Register/Login on Totallympics!

Sign up to Totallympics to get full access to our website.

Registration is free and allows you to participate in our community. You will then be able to reply to threads and access all pages.

If you encounter any issues in the registration process, please send us a message in the Contact Us page.

We are excited to see you on Totallympics, the home of Olympic Sports!

Recommended Posts

То го има и другото... няма кой да практикува професионално спорт или ако има- няма реална конкуренция. Затова постиженията ни вече са проблясъци, а не система. И ако покрай "трансферите", особено ако са сполучливи се засилва интереса ще е единствения позитив.

22 hours ago, Federer91 said:

Катеренето е супер интересен спорт и там имаме сериозно име за бъдещето, но е жена - Александра Тоткова. Към ЛА очаквам да в топ 10 на света. В София нали отвориха нова модерна зала миналата година. Не знам как се ползва, ама това е спорт където имаме шанс за развитие на млади хора.

Изабела Янкова доколкото знам участва само в една дисциплина в планинското колоездене, която е не-Олимпийска. Според мен няма никакъв шанс да участва. 

Стрелбата с лък също е много приятен спорт. И не ми изглежда много скъп, че да кажеш, че е непрактичен за България. Във всеки среден град може да се направи стрелбище, трябва ти само една поляна и отстояние с мишени. Да, професионален лък ще струва пари, ама не е като тенис ракета дето трябва да я сменяш постоянно. Колко често ще трябва да сменяш лъкът. Бих казал, че много по-лесно би накарал някое дете да отиде да стреля с лък, отколкото да се бъхти да гребе с лодката. Просто този спорт не е популярен тука и не знам федерацията каква дейност извърва въобще. 

Не бях чувал за Александра Тоткова, но определено ще хвърлям един поглед за нея. Ще е приятно на следващите Олимпийски игри да имаме представител в спортното катерене - още по-добре, ако са тя и Николай Русев. :) 

А какво ще кажете за плажният волейбол. Защо според Вас не можем да сформираме една добра двойка при толкова волейболисти? 

По отношение на плажнния волейбол това е въпрос, който сериозно трябва да се зададе на Любо Ганев и БФВ. Никакъв ангажимент и усилия от страна на федерацията. Организират се някакви аматьорски,  спонсорски турнирчета лятото и това е. Последното ни олимпийско участие в този спорт е в Атина и от тогава - нищо. И тук наистина и медии и очспортнага общественост трябва да са доста по активни в задаването на въпроси

• 10 months later...

Измина 1 година от Олимпийските игри в Париж. Случиха се много неща в нашият спорт, които ще окажат влияния върху тези в Лос Анджелис, игри колкото далеч, толкова и близко. Иска ми се да обобщя част от тях. Чувствайте се свободни да добавите Вашите коментари:

• Българската федерация по борба се оглави от Станка Златева, която започна война със старото ръководство на Гриша Ганчев. Целта е да се изгради ново поколение от състезатели, поради факта, че в последните години изцяло разчитаме на натурализирани спортисти. Отцепиха се Семен Новиков и Кирил Милов, които не желаят да водят централизирана подготовка. Моето лично мнение е, че независимо от леко селският манталитет на Златева, това което те се опитват да направят има резон, защото българската борба и особено женската загива. Нека видим как ще се развият събитията. Към момента обаче съм по-скоро песимист за представянето ни в ЛА.
  • Ситуацията в щангите се успокои след намесата на Делян Пеевски, който обеща да осигурява помесечно необходимите средства за погасяване на задълженията на федерацията. Към момента обаче, не се забелязва друго младо перспективно лице, с изключение разбира се на Карлос Насар. 
  • В художествената гимнастика след ситуацията с Елвира Краснобаева, надеждите ни останаха в Стилияна Николова. Ансанбъла в момента е далече от нивото което очакваме, но има три години това да се промени.
  • Волейбола ни върви във възходяща линия. Мъжкия отбор вече постига значими победи, но е все още непостоянен. Световната титла на девойките дава надежда за бъдещето. Смятате ли, че бихме класирали отбор в ЛА?
  • В атлетиката към момента надеждите са в Божидар Саръбоюков. Страхотна физика има това момче. Пламена Миткова е леко непостоянна. За съжаление там отпаднахме в последната трета група на европейското отборно първенство, което показва колко сме далеч от очакваното ниво. От петимата ни състезатели в Париж, освен горепосочените, Мирела се отказа, Тихомир Иванов и Габриела Петрова са на възраст. Не искам да съм песимист, но ще е трудно да класираме същият брой участници в ЛА.
  • За радост бокса ще е част от Олимпийските игри в ЛА. България се присъедини към новата Световна организация - World Boxing. Тук имаме перспектива. Рами Куан, Радослав Росенов се представят добре. Станимира Петрова е бременна, но желае да участва след три години на може би последната си Олимпиада. Тук имам надежди за поне 5 състезатели.
  • Хванаха Емил Нейков с допинг, което може да го откаже от гребането.  Лично тук аз имах надежда да направят двойка скул с брат си. Времето ще покаже дали въобще ще имаме участници през 2028, но Кристиан Василев и Десислава не са първа младост.
  • Фехтовката продължава да е в подем след отличните успехи на Йоана Илиева. Там продължавам да мисля, че ще класираме отбор при жените.
  • В плуването се отказа Йосиф Миладинов, който реши да спре с професионалният спорт и да участва в новата верига, която позволява на състезатели да използват забранени съставки с цел подобряване на представянето им. Така или иначе в последните години това момче не изглеждаше да е мотивирано, но си е удар за спорта ни. Петър Мицин има добри резултати при юношите. Епитропов след Олимпиадата в Париж, май никъде не се е състезавал. 

Къде смятате, че имаме потенциал след наблюденията Ви от последната една година?

По отношение на борбата аз съм на по-различно мнение. От изявите на всички и от непоследователните действия на новите във федерацията ми се струва, че не става въпрос на принципи, а за начин да се смачка един човек и клуба, който управлява. Нямам идея защо, но е видно, че битките са персонално насочени към Гриша Ганчев. Дали е направил нещо, което не трябва, те не смеят да кажат или им пречи нямам идея. Струва ми се второто, но категорично няма как да съм сигурен. Приказките за развитие на български деца са да си чешат позициите. И в клуба на Ганчев има много деца, които покрай Семен, Кирил, Магомед и другите искат да се развиват. В допълнение и световната федерация ограничи натурализирането, така че това не е причината. Историята с централизираната подготовка също е бошлаф и леко издиша. И Станка навремето се готвеше само със Симеон Щерев, въпреки че имаше периоди, в които той не беше национален треньор. А разделянето на българи и чужденци и изискването за комуникация само на български е черешката на тортата. И да се лишиш от Кирил Милов, заради инат, че продължава да отстоява правото за избор на треньор е глупост от върхова класа. Та предтои да видим. Очаквам подобно на това в Унгария представяне на световното и после отново оправдание, че някой ги саботира. Жалко, че се стигна до тук.

За останалите неща съм абсолютно съгласен с теб. Ансамбълът по художествена гимнастика тепърва ще трябва да отскача от там, където се закотви. Някак си приемахме за даденост класата на момичетата и на весела Димитрова, но като че ли този път нещо в децата и синхрона им не е това, което треньорите очакват и искат. Боксът ще го видим - трудно е само на база световна купа да се правят изводи. Дано момчетата и момичетата поддържат ниво. Скандалите в плуването продължават и едва ли нещо ще се промени. Все още нямаме яснота кой даваше хапчетата на момчетата, които преди време изгоряха и кой носи отговорност. Волейболистите като че ли набират сила, но съм по-скоро песимист за класиране на олимпиадата. Твърде сложно е заради ранкинга ни към момента.  В другите спортове пак си чакаме проблясъци и индивидуалности. Дано ни изненадат приятно

Ясно е, че на Станка Златева някой и дърпа конците, но в борбата наистина трябваше промяна, защото не може да разчитаме само на чужденци да ни печелят медалите, а това е практиката на Гриша Ганчев. Срещу това се опитват да се борят новите във федерацията, а това, че настояват всички да са на централизирана подготовка го разбирам донякъде, защото как шампионите ще предават опита си на по-младите, ако поне част от времето не са заедно с отбора. Съжалявам Кирил Милов, Семен също ми е симпатичен, но времето ще покаже как ще се развият събитията.

Изненадан съм, че към момента нямаме друго перспективно лице в щангите след успехите на Карлос Насар. Може би при жените се чува за Бояна Костадинова. Да не би аз да пропускам някой или към момента е само това?

В стрелбата добро впечатление прави Дамян Илиев. Момчето стана тази година европейски шампион, а на младежкият Олимпийски фестивал спечели сребро след престрелка. Имаме ли друга надежда?

Истината е, че все пак има време някой да блестне. Твърде рано е до ЛА, за да мислим с конкретика. Надявам се да появят и други момчета и момичета, които да ни зарадват. 

По отношение на чужденците и борбата... историята с натурализирането приключи със или без Станка, заради решенията на United World Wrestling. Лошото е, че по този начин нито имаме подготвени кадри, нито избраните имат спаринги и конкуренти, нито допускат състезатели на Ганчев до състезания, за да се видят възможностите им и да се прецени по спортни показатели кой е по-добър и заслужава. Докато не изкристализират паяжините във въжета и да се каже ясно кой дърпа конците на Златева и по-скоро защо, явно ще е така.

On 7/28/2025 at 6:02 PM, Ros said:

Истината е, че все пак има време някой да блестне. Твърде рано е до ЛА, за да мислим с конкретика. Надявам се да появят и други момчета и момичета, които да ни зарадват. 

По отношение на чужденците и борбата... историята с натурализирането приключи със или без Станка, заради решенията на United World Wrestling. Лошото е, че по този начин нито имаме подготвени кадри, нито избраните имат спаринги и конкуренти, нито допускат състезатели на Ганчев до състезания, за да се видят възможностите им и да се прецени по спортни показатели кой е по-добър и заслужава. Докато не изкристализират паяжините във въжета и да се каже ясно кой дърпа конците на Златева и по-скоро защо, явно ще е така.

Колкото е далеч, толкова и наближава периода за квалификации за игрите. Дано имаме проблясъци и не са само единични.

• 1 month later...

Правя ново предложение аз потенциални участници, една година след това което публикувах през Август 2024 тук във форума:

1. Художествена гимнастика (7 атлети) - Все още смятам, че ще класираме 2 индивидуални състезателки и ансамбъл. Едната трябва да е Стилиана Николова, а другата Брезалиева. Ансамбъла все още е изключително непостоянен, но има време да се изчистят грешките и да се изберат най-правилните момичета. Специфичното тук е, че все повече държави тренират този спорт и конкуренцията се усилва.

2. Спортна гимнастика (2 атлети) - Валентина Георгиева и Кевин Пенев. 

3. Спортна стрелба (3-4 атлети) - Двете момичета от Търговище - Антоанета Костадинова и Мирослава Минчева. Очаквам още две коти от мъже.

4. Вдигане на тежести (3-4 атлети) - Карлос Насар. Смятам, че ще убедят Божидар Андреев да се включи в отбора и той ще почне да се подготвя година преди Олимпийските игри. Още 2 са максималните ми очаквания. Ангел Русев и Иван Димов са опция. Единствентата млада надежда която виждам в момента е Бояна Костадинова. Категориите се увеличиха на 12, но с по 10 атлети, което ще направи класирането много трудно.

5. Борба (5 атлети) - Тук положението е изключително неясно. Ако се продължи с текущата политика и Новиков и Милов останат извън отборите се вижда, че в момента сме кръгла нула. Юлияна Янева, която аз много харесвам ни отсрами на Световното тази година. Магомед Рамазанов е опция, но той ще е на години и контузиите не прощават. Ще мине време докато се създадат млади надежди, каквито са плановете на Станка и Сие. Очаквам 5 борци за ЛА и то оптимистично.

6. Тенис (2 атлети) - Тази година е доста успешна за младите ни надежди - Иван Иванов и Александър Василев. Дано успеят да направят прехода към мъжете. Имаме и едно младо момиче - Елизара Янева. Стискам палци. Трябва да се възползваме от ефекта Григор Димитров.

7. Бадминтон (3 атлети) - Тук спрямо преди една година имам очакване сестри Стоеви да останат за още един Олимпийски цикъл. Калояна Налбантова е другата надежда.

8. Фехтовка (4 атлети) - Продължавам да твърдя, че ще класираме отбор при жените на сабя. Йоана Илиева е голяма надежда.

9. Плуване (4 атлети) - След отказа на Йосиф Миладинов, останахме с Петър Мицин. Епитропов тази година няма впечатляващи резултати. Максимум 4 атлети.

10. Лека атлетика (5 атлети) - Божидар Саръбоюков е човека в момента. Пламена Миткова би се класирала, но е крайно непостоянна. Християна Касабов ми направи много добро впечатление. Има младо поколение, но дано преминат прехода към мъже/жени. Александра Начева ако се задъжи без контузии също е вариант за добро класиране.

11. Бокс (6 атлети) - Това е федерацията в която се работи най-професионално в момента по мои впечатления. Рами Киуан е потенциален медалист, както и Радослав Росенов. Станимира в момента роди своето първо дете, но очаквам да пробва за ЛА. Имаме и други млади надежди - Чолов, Болдирев. 

12. Гребане (2 атлети) - Мъж и жена. 

13. Кану-каяк (1 атлет) - Не виждам засега перспектива за нещо повече.

14. Таекуондо (2 атлети) - Ако Кимия Ализаде се задържи. Очаквам още една квота. 

15. Джудо (2 атлети) - Не виждам перспектива за повече.

16. Волейбол (12 атлети) - Съгласно последните резултати на мъжкият ни отбор, очакванията ми се вдигнаха главоломно нагоре. Братята Алекс и Мони Николов са световни звезди. Смятам, че ще се класираме. Отбора е страхотен. При жените имаме много перспективно поколение, което стана Световен шампион до 19 години. Но там да класираме отбор съм по-скоро скептичен.

17. Други спортове (3 атлети) - Евентуално стрелбата с лък, пентатлон, спортно катерене.

Оптимистичен брой атлети - 68 атлети. 

Реалистичен брой атлети - 60-62 атлети (ако класираме отбор във Волейбола)

Все още очаквам повече атлети с сравенение с игрите в Париж.

• Create New...