website statistics
Jump to content

Team Slovakia - Paríž 2024 Road to Paris 2024


 Share

Recommended Posts

:SVK SLOVENSKÁ REPUBLIKA :SVK 

Olympijský Tím - Paríž 2024

 

Počet Športovcov :  14

Muži :   6 , Ženy :  8

 

Počet Športov :  4

Počet Disciplín :  16, Muži :  8,  Ženy :  8, Miešané :  0

Edited by hckošice
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

ATLETIKA

2 (0+2)

 

ŽENY

 

  • Gabriela Gajanová (800m Ž)
  • Viktória Forster (100m cez prekážky Ž)

 

CESTNÁ CYKLISTIKA

2 (1+1)

 

MUŽY

 

  • TBD (Cestné Preteky Jednotlivcov M)

 

ŽENY

 

  • Nora Jenčušová (Cestné Preteky Jednotlivkýň Ž)

 

ŠPORTOVÁ STREĽBA

6 (3+3)

 

MUŽY

 

  • Juraj Tužinský (Vzduchová Pištoľ 10m M)
  • Patrik Jány (Vzduchová Puška 10m M)
  • Patrik Jány (Ľubovoľná Malokalibrovka 3 Polohy 50m M) *miestenku vybojoval vďaka Vzduchovej Puške 10m M
  • Marián Kovačócy (Trap M)

 

ŽENY

 

  • Zuzana Rehák-Štefečeková (Trap Ž)
  • Vanesa Hocková (Skeet Ž)
  • Danka Barteková (Skeet Ž)

 

VODNÝ SLALOM

4 (2+2)

 

MUŽY

 

  • Matej Beňuš (C1 M)
  • Jakub Grigar (K1 M)
  • Matej Beňuš (Kajak Cross M) *miestenku vybojoval vďaka C1 M
  • Jakub Grigar (Kajak Cross M) *miestenku vybojoval vďaka K1 M

 

ŽENY

 

  • Zuzana Paňková (C1 Ž)
  • Eliška Mintálová (K1 Ž)
  • Zuzana Paňková (Kajak Cross Ž) *miestenku vybojovala vďaka C1 Ž
  • Eliška Mintálová (Kajak Cross Ž) *miestenku vybojovala vďaka K1 Ž
Edited by hckošice
Link to comment
Share on other sites

Zuzana Rehák Štefečeková s bronzom z MS i s miestenkou do Paríža

29jul2021_tokio2020_stefecekova_trap_fin

 

Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková získala na majstrovstvách sveta v streľbe z brokových zbraní v Osijeku bronzovú medailu v trape žien a zároveň sa stala prvou Slovenkou s miestenkou na olympijské hry do Paríža.

 

Olympijská víťazka z Tokia 2020 potvrdila aj v Chorvátsku, že v trape patrí medzi svetovú špičku. Trojdňovú kvalifikáciu vyhrala s výkonom 122 bodov, v posledných troch kolách trafila všetkých 75 terčov.

 

Čistú položku predviedla aj v prvom semifinále, z ktorého sa kvalifikovala do finálovej štvorky. Zuzana Rehák Štefečeková si postupom do záverečného boja o medaily vybojovala zároveň aj olympijskú miestenku do Paríža.

 

Vo finále sa jej už na čisté položky nepodarilo nadviazať. Minula tretí a piaty terč, potom netrafila ani 15., 19. a 23., a keďže Carole Cormenierová z Francúzska a Fatima Galvezová zo Španielska boli presnejšie, pripadol jej bronz. Majsterkou sveta sa napokon stala Carole Cormenierová.

 

článok prevzatý z SOŠV.sk

 

Edited by hckošice
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Vanesa Hocková si 4. miestom na MS vystrieľala olympijskú miestenku

 

Image%205.jpg?itok=Zol3fgtt

 

Slovenská strelkyňa Vanesa Hocková obsadila na MS v brokových zbraniach v chorvátskom Osijeku štvrté miesto v skeete. V nedeľnom finále trafila 15 z 20 terčov. Medaila jej síce tesne unikla, ale vybojovala si miestenku na OH 2024 v Paríži.

 

Zlato získala Diana Bacosiová z Talianska. Do osemčlenného finále sa prebojovala aj druhá slovenská reprezentantka Danka Barteková, ktorá však nepostúpila do užšieho štvorčlenného finále.

 

Dvadsaťdvaročná Hocková sa premiérovo predstavila vo veľkom finále skeetu, do najlepšej osmičky postúpila z druhého miesta v kvalifikácii vďaka novému osobnému rekordu 122 terčov. V užšom štvorčlennom finále vypadla ako prvá, keď po sérii 20 terčov už ďalej nepokračovala. Bacosiová ukázala výbornú formu, keď minula iba jeden terč z 38. Na pódiu ju doplnili víťazka kvalifikácie - strieborná Britka Amber Hillová (31) a bronzová Samantha Simontonová z USA (24).

 

Barteková, ktorá skončila v kvalifikácii siedma, zostrelila v širšom finále 16 terčov, na postup do užšieho finále potrebovala trafiť 27. Tretia zo Sloveniek Martina Štibravá obsadila v kvalifikácii v konkurencii 61 pretekárok nepostupové 18. miesto.

 

článok prevzatý z SOŠV.sk

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Patrik Jány si vybojoval olympijskú miestenku do Paríža, stal sa vicemajstrom Európy

 

Jany.jpeg?itok=zyosl1Bi

 

 

TALLINN. Slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány získal na ME v estónskom Tallinne striebornú medailu vo vzduchovej puške 10 m. V sobotnom finále prehral s Nemcom Maximilian Ulbrichom 12:16.

 

Ako vicemajster Európy si vybojoval miestenku na OH 2024 v Paríži, informuje VŠC Dukla na sociálnej sieti.

 

Dvadsaťpäťročný slovenský reprezentant v tejto disciplíne obhajoval titul z vlaňajšieho kontinentálneho šampionátu v nórskom Hamare.

 

Do vyraďovacej časti sa dostal vďaka tretej priečke v kvalifikácii. V nej získal 631,1 b.

 

Vo vyraďovačke obsadil s nástrelom 260,9 druhú miesto za najlepším Ulbrichom (263,1). S ním následne zabojoval o titul. 

 

Jány sa vo finále dostal do vedenia, ale v závere mal presnejšiu mušku Nemec. Bronz vybojoval Rakúšan Alexander Schmirl.

 

Ďalší slovenský strelec Štefan Šulek nepostúpil z kvalifikácie, v ktorej skončil na 58. mieste.

 

Jány tak pridal do svojej zbierky ďalší cenný úspech. V rovnakej disciplíne získal zlato aj v roku 2019 na Svetovej univerziáde v Neapole a v novembri 2021 vyhral finále Svetového pohára vo Vroclave. Na OH v Tokiu skončil vo VzPu 10 m siedmy.

 

Vlani v úvodných pretekoch sezóny SP v Káhire ovládol ľubovoľnú malokalibrovku 3x50 a vo vzduchovej puške na 10 bol druhý.

 

 

Edited by hckošice
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Viktória Forster má limit pre Paríž 2024 i zlato z univerziády

IMG_2408_0.jpg?itok=LxKqeN9p

 

Atlétka Viktória Forster vybojovala štvrtú miestenku pre Slovensko na olympijské hry 2024. Vo finále pretekov na 100 m prek. na svetovej univerziáde v čínskom Čchceng-tu nielenže vybojovala zlatú medailu, ale časom 12,72 s utvorila slovenský rekord a splnila aj olympijský kvalifikačný limit pre Paríž (12,77). Ján Volko obsadil vo finále na 200 metrov štvrtú priečku o 11 stotín za pódiom.

 

Vo finále triumfovala Forster v národnom rekorde 12,72 s náskokom štyroch stotín pred domácou Číňankou Jen-ni Wu.

 

Forster svoje doterajšie slovenské maximum z júnovej Zlatej tretry v Ostrave zlepšila o jednu desatinu sekundy. Pre 21-ročnú atlétku je to druhá medaila na prebiehajúcom podujatí, v stredu vybojovala striebro na hladkej stovke. „Je neuveriteľné, čo teraz prežívam. Zo zlata sa nesmierne teším a ďakujem všetkým. Znamená to pre mňa naozaj veľa. Na tejto univerziáde to boli pre mňa prioritné preteky a išla som do nich s tým, že tam nechám úplne všetko a buď to vyjde alebo nie. Som šťastná,“ povedala Forster.

 

Volko vo finále na 200 m zabehol čas 20,66 s, čo mu stačilo na štvrtú priečku. Triumfoval Juhoafričan Tsebo Matsoso výkonom 20,36. Na univerziáde sa Volko do finále na tejto trati prebojoval tretíkrát - v roku 2017 v Tchaj-peji získal bronz (20,99) a v roku 2019 v Neapole skončil piaty (20,66).

 

 

Edited by hckošice
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Barteková je majsterka sveta v skeete, získala aj miestenku do Paríža

1G3A9480%20skeet_Danka%20Bartekova%CC%81

 

Slovenská strelkyňa Danka Barteková vybojovala na MS v Baku titul v skeete. V šiestej sérii dodatočného finálového rozstrelu zdolala Američanku Daniu Jo Vizziovú 11:10. Barteková tak získala vôbec prvý titul a prvú individuálnu medailu na svetovom šampionáte od MS 2014 v Granade. Postupom do finále si navyše zaistila účasť na budúcoročných OH v Paríži.

 

Barteková postúpila z prvého miesta, v kvalifikácia získala 123 zo 125 bodov a pozíciu potvrdila aj v dodatočnom rozstrele. Finále začala sebaisto, zaváhala však v tretej sérii a z desiatich pokusov minula dvakrát. Takmer jej ušiel postup do boja o cenné kovy, no pri posledných dvoch výstreloch zaváhala Američanka Samantha Simontonová. Slovenka následne trafila šestnásťkrát za sebou. Z boja o zlato vypadla bronzová Grékyňa Emmanouela Katzourakiová (43 b) a o titul bojovali Barteková a Vizziová. Po 60 terčoch bolo skóre nerozhodné 54:54 a musel rozhodnúť dodatočný rozstrel. Barteková zaváhala v tretej sérii, no jeden terč následne minula aj jej súperka. Tá opäť nemierila presne v šiestej sérii a prišla o zlato na úkor slovenskej strelkyne.

 

 "Je to splnený sen, tento rok sa trocha trápim, minulý rok mi miestenka ušla o jedno miesto na majstrovstvách Európy. Bola som nervózna, tento titul mi trvalo získať 25 rokov," povedala Barteková v rozhovore pre ISSF. "Bolo to veľmi vyčerpávajúce. Úprimne, som veľmi nadšená po rozstrele aj po finále. Miestami som sa trápila. Vizziová strieľala veľmi dobre ako všetky finalistky. Nebolo jednoduché ísť proti trom Američankám a vedela som, že to bude náročné. Ja som sa snažila sústrediť na svoje terče a rýchlosť. Musela som ale meniť nejaké veci, komplikoval to vietor," dodala Barteková.

Tridsaťosemročná slovenská strelkyňa získala piatu individuálnu medailu na MS a jej momentálna bilancia je 1-0-4. Bronz získala okrem Granady aj v Lonate (2005), Záhrebe (2006) a Mníchove (2010). Svetový titul pridala k trom európskym z Nikózie (2008), Kazane (2010) a Leobersdorfu (2018).

 

Na konte má aj bronz z olympijských hier 2012 v Londýne, doposiaľ absolvovala tri olympiády (2008, 2012, 2016) a pod piatimi kruhmi sa predstaví aj štvrtýkrát. Účasť si zaistila už postupom do finále, pričom Paríž si vybojovali najlepšie štyri strelkyne zo svetového šampionátu bez miestenky. Tú už mali Vizziová a Simontonová. Zo Slovákov majú okrem Bartekovej miestenku aj Zuzana Rehák-Štefečeková (trap), Patrik Jány (VzPu 10 m) a Vanesa Hocková (skeet). Tá štartovala aj v Baku, no v kvalifikácii skončila trinásta a na postup jej chýbal bod. Ďalšia Slovenka Monika Štibravá skončila na 32. mieste so ziskom 116 bodov. Slovenky spoločne vybojovali vďaka spoločnému súčtu bodov v kvalifikácii aj bronzovú medailu v tímovej súťaži.

skeet - finále:
ženy: 1. Danka BARTEKOVÁ (SR) 54 b (11 v rozstrele), 2. Dania Jo Vizziová (USA) 54 (10), 3. Emmanouela Katzourakiová (Gréc.) 43, 4. Samantha Simontonová 34, 5. Austen Jewell Smithová (obe USA) 26, 6. Francisca Crovettová Chadidová (Čile) 16, ... kvalifikácia: 13. Vanesa HOCKOVÁ 120, 32. Monika ŠTIBRAVÁ (obe SR) 116

 

článok prevzatý z SOŠV.sk

 

Edited by hckošice
Link to comment
Share on other sites

Tak tu máme nového kvalifikanta do Paříže. Marián Kovácocy sestřelil v kvalifikaci trapu 124 terčů, postoupil do finále z prvního místa a již je jasné, že zajistil pro :SVK místenku na LOH do Paříže!!!! Gratuluji :-) Jedná se tak již o 5. místenku pro slovenskou střelbu celkově 6. místo pro SLOVENSKO!!!

Link to comment
Share on other sites

Marián Kovačócy má miestenku na olympijské hry do Paríža

20190622_eh19_trap_026627245.jpeg?itok=U

 

Marián Kovačócy je po Zuzane Rehák Štefečekovej, Vanese Hockovej, Patrikovi Jánym a Danke Bartekovej piatym slovenským strelcom, ktorý vybojoval miestenku na olympijské hry 2024 do Paríža. Tridsaťosemročný strelec zabezpečil pre Slovensko na majstrovstvách sveta v streľbe v Baku olympijskú účasť v mužskom trape. Okrem strelcov má dnes istotu olympijskej účasti už len atlétka Viktória Forster.

 

Kovačócy sa na svetovom šampionáte v Baku stal víťazom kvalifikácie mužského trapu. Zo 125 výstrelov netrafil len jeden. V mimoriadne vyrovnanej a kvalitnej súťaži, v ktorej štartovalo 136 strelcov, uspel majster sveta z roku 2009 v rozstrele o kvalifikačné prvenstvo s Kuvajťanom Khaledom Almudhafom.

 

O kvalite súťaže v Baku svedči aj fakt, že na šesťčlenné finále nestačilo ani 123 bodov. Do finále okrem Slováka a Kuvajťana postúpili Talian Giovanni Pellielo, Chorvát Giovanni Černogoraz a Američania William HintonDerrick Scott Mein. Finále sa začína vo štvrtok o 16.15 SELČ.

 

V Baku sú k dispozícii štyri olympijské miestenky pre mužský trap. Zo šestice finalistov ich už majú obaja Američania, čo znamená, že zvyšní štyria účastníci bojov o finále si vybojovali aj olympijskú účasť na strelnici vo Francúzsku.

Kovačócy doteraz štartoval na dvoch olympijských hrách. V Riu de Janeiro 2016 skončil v mužskom trape na 18. pozícii, v roku 2021 na OH Tokio 2020 obsadili spolu s Janou Špotákovou v tímovom trape 8. miesto.

 

Ďalší dvaja slovenskí zástupcovia skončili na MS v Baku v mužskom trape s nástrelom 119 bodov v piatej desiatke, Erik Varga bol 44. a Adrián Drobný 49.

 

Do finále nepostúpili ani v ženskej súťaži trapistky Zuzana Rehák ŠtefečekováJana Špotáková. Rehák Štefečeková so 116 bodmi bola sedemnásta. Špotáková trafila o dva terče menej, čo stačilo na 30. miesto.

 

článok prevzatý z SOŠV.sk

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Gabriela Gajanová ide do Paríža 2024, splnila ostrý limit na 800 m

20232308_ms_atletika_budapest_13980594.j

 

Osemstovkárka Gabriela Gajanová zužitkovala výbornú formu a na striebornom mítingu World Athletics Continental Tour (WACT) Gala dei Castelli vo švajčiarskej Bellinzone splnila ostrý limit (1:59,30) na olympijské hry 2024 v Paríži.

 

Dvadsaťtriročná atlétka AK ZŤS Martin skončila v silnej konkurencii šiesta časom 1:58,78 min a až o 1,08 sekundy si zlepšila osobný rekord z mítingu Diamantovej ligy 9. 6. 2023 v Paríži.

 

„Z dnešného výkonu mám naozaj veľkú radosť, bol to kvalitný a veľmi rýchly beh. Snažila som sa držať sa za hlavnou skupinkou a a záverečných metroch ešte zabojovať a dostať zo seba úplne všetko. Mám obrovská radosť, že z toho vzišiel takýto výkon. Úprimne: neočakávala som čas pod 1:59 min, o to viac sa teším. Som nesmierne vďačná za to, že to takto vyšlo, a že mám aj limit na olympijské hry,“ skonštatovala natešená rodáčka z Liptovského Mikuláša, ktorá už na OH štartovala v Tokiu 2021.

 

Gajanová len o 41 stotín zaostala za slovenským rekordom 1:58,37 Gabriely Sedlákovej ešte z roku 1987 a o 27 stotín za najlepším časom Lucie Klocovej (1:58,51), ktorá je v slovenských historických tabuľkách na 800 m druhá. Zverenka švajčiarskeho kouča Louisa Heyera je po prekážkarke Viktórii Forster druhou slovenskou atlétkou s istotou štartu na budúcoročnej parížskej olympiáde.

Liptáčka sa tretí raz v kariére dostala pod hranicu dvoch minút, okrem spomenutého parížskeho výkonu dosiahla ešte 1:59,92 min na Európskych hrách v Chorzówe 21. 6. 2023.

 

Osemstovku v Bellinzone vyhrala Jamajčanka Natoya Gouleová-Topppinová (1:57,53) pred Addison Wileyovou z USA (1:57,64) a Švajčiarkou Audrey Werrovou (1:58,13), pred slovenskú bežkyňu sa dostali ešte Rénelle Lamoteová z Francúzska (1:58,42) a ďalšia Švajčiarka Lore Hoffmannová (1:58,73). Až 9 z 10 osemstovkárok v cieli pokorilo dvojminútovú hranicu.

 

článok prevzatý z SOŠV.sk

 

 

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...